“Dijanina deca” u Bransviku

Australijska srpska kulturna fondacija pozvala je srpsku zajednicu kako bi zajedno obeležili godišnji komemorativni i obrazovni program posvećen žrtvama holokausta i genocida na prosotoru bivše Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.

Najavljeno je da će kao sastavni deo programa biti prikazan dokumentarni film “Dijanina deca” u produkciji Slađane Zarić. Producent filma je, inače, i autor istoimene izložbe koja je prošle godine prikazana u Domu vojske Srbije u Beogradu.

Tokom komemoracije, koja će se održati u nedelju 9. juna u sali Srpske pravoslavne crke Sveta Trojica u Bransviku, autorka filma Slađana Zarić trebalo bi da se prisutnima obrati posredstvom video-linka i tom prilikom prisutni će imati mogućnost da joj postave pitanja.

Inače, film i izložba su posvećeni Dijani Budisavljević, koja je sa svojim saradnicima organizovala najveću humanitarnu akciju tokom Drugog svetskog rata. Ona je od sigurne smrti u jasenovačkom sistemu logora spasla više od 7.500 srpskih mališana.

Nestala arhiva

Dijana Obekser Budisavljević je bila Austrijanka, udata u Zagrebu za Srbina, hirurga Julija Budisavljevića. Posle Drugog svetskog rata, pod komunističkim režimom u Zagrebu, na čudan način nestala je većina Dijaninih dokumenata iz lične arhive.

Hrabrost bez granica

U filmu koji će biti emitovan u Bransviku prikazani su brojni dokumenti – fotografije, transportne liste i delovi kartoteke koje je o svakom spasenom detetu Dijana vodila.

Dokumenti su pronađeni u beogradskim, banjalučkim i zagrebačkim arhivima. Film donosi i priče o pojedinačnim sudbinama dece koja su ostala u životu zahvaljujući akciji Dijane Budisavljević i njenih saradnika.

Početak u 14.00

Obrazovno-dokumentarni program održaće se u srpskoj crkvi u Bransviku u nedelju 9. juna od 14 do 15 časova. Ulaz je slobodan.

Чланак “Dijanina deca” u Bransviku се појављује прво на Vesti online.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.