Digitalna politika

„Politika” na digitalnom kiosku

Od 30. aprila „elektronske novine” dostupne čitaocima širom sveta

„Politika” se od 30. aprila priključuje velikoj porodici svetskih listova koji na Internetu nude svoje „elektronske novine”, odnosno digitalnu repliku koja izgleda istovetno kao štampano izdanje. Ovaj projekat je komercijalni i namenjen je prvenstveno našim ljudima u inostranstvu, ali će moći da se čita i kod nas.

Za partnera u ovom poslu odabran je američki operator takozvanog „digitalnog kioska” Newsstand (www.newsstand.com) koji na ovaj način već distribuiše elektronska izdanja „Njujork tajmsa”, „Monda”, „Velta” i oko stotinu drugih listova širom sveta. Newsstand odgovarajućim softverom distribuiše i obavlja naplatu ovih izdanja, pri čemu koristi najsavremeniju zaštitu za novčane transakcije putem platnih kartica. Vaskršnji trobroj biće besplatan.

– Internet je uneo velike promene u naš život i doveo do prave informatičke revolucije globalnih razmera. Naš sajt već ima priličan broj posetilaca, ali od 30. aprila kompletno izdanje našeg lista postaje dostupno širom sveta – istakao je Milan Mišić, glavni i odgovorni urednik „Politike” i dodao da je digitalno izdanje verna replika štampanog izdanja.

Darko Ribnikar, generalni direktor „Politike – novine i magazini”, zadovoljan je zbog ovog lepog i svečanog trenutka.

– Moja generacija nije mogla da zamisli novine bez papira koji šušti pod rukama dok se listaju strane. To ne opterećuje nove generacije i postavlja se pitanje dokle će novine izlaziti na papiru. Ovaj naš potez nije odricanje od papira, već praćenje svetskih trendova, a dobićemo i brojne nove čitaoce širom sveta. Dolazimo do novog pojma tiraža, bez remitende.

Gosti i novinari su mogli da vide kako izgleda elektronsko izdanje „Politike”, a Damir Simončić, rukovodilac odeljenja informatike, objasnio je proceduru pristupa ovim stranicama.

Marketinške partnere u ovom projektu predstavio je Tomas Marcijan, koordinator za marketing „Politike NM”.

– Posebno se radujem što mogu da pozdravim predstavnike Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva za dijasporu. Druga dva partnera su Privredna komora Srbije i Srpska pravoslavna crkva, s čijim smo predstavnicima razgovarali u petak u Patrijaršiji. Bićemo prisutni i na vodećim provajderima B92 i Serbiancafe-u, a u planu je široka lepeza marketinških akcija, kako bi potencijalne čitaoce širom sveta obavestili o ovom našem poduhvatu – rekao je Marcijan.

Pored aktuelnog broja koji će biti dostupan na Internetu kada i štampano izdanje kod nas, korisnici će moći, po odgovarajućoj tarifi, da prelistavaju i arhivu prethodnih brojeva, počev od 30. aprila. Predviđeno je da mogu odštampati naslovnu stranu i strane čitulje i pomeni, a sadašnje „klasično” internet izdanje biće reducirano.

Uredništvo i menadžment „Politike” smatraju da ovim poslovnim potezom naš najstariji list izlazi na globalno medijsko tržište i blagovremeno počinje da koristi nove načine za dostavu svojih sadržaja čitaocima.