Dan dijaspore u Beogradu

Dan dijaspore 2017. biće organizovan 6. jula u 11 časova po lokalnom vremenu na Univerzitetu Singidunum u Beogradu. Ovogodišnji program obuhvata panele, okrugle stolove, izložbe i takmičenja iz raznih oblasti.

Na Danu dijaspore učestvovaće predstavnici matice i rasejanja, ambasadori, kao i najviši predstavnici Akademije, Univerziteta i Vlade Republike Srbije i Republike Srpske. Neke od tema Dana dijaspore 2017. su veze matice i rasejanja, srpski identitet u 21. veku i srpski jezik, mlada dijaspora, povratak i angažovanje, srpski jezik i dijaspora, kao i pobijanje dezinformacije o Srbiji – kako vratiti dobro ime Srbije.

Prisutnima će se obratiti  predsednik SANU Vladimir Kostić, ministar kulture Republike Srbije Vladan Vukpsavljević, ministar prosvete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević, jedan od najuspešnijih Amerikanaca srpskog porekla, Miroslav Majkl Đorđević i predsednik Tesla Science Foundation Nikola Lončar.

Na manifestaciji će učestvovati i stipendisti i alumnisti Studenica Foundation iz San Franciska, gimnazijalci i predstavnici organizacija iz Budimpešte, Republike Srpske, Rumunije, Hrvatske, Australije, Kanade, Švedske, Austrije, Rumunije, Nemačke, Slovačke, Slovenije.

Program Dana dijaspore pratiće izložba knjiga o dijaspori i Srbima u regionu. Više informacija o programu možete pronaći ovde.

Organizatori Dana dijaspore 2017. su Univerzitet Singidunum i Teslina naučna fondacija iz SAD-a i Srbije, uz podršku Fondacije Studenica SAD, Srpske nacionalne federacije SAD, Srpskog kulturno-prosvetnog društva Prosvjeta Austrija, Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, Matice iseljenika i drugih.

Izvor i foto: dandijaspore.singidunum.ac.rs/rts.rs