Dajte predloge za skupstinu dijaspore

Vlada SRJ je krajem 2001. godine odlucila da formira Savet dijaspore koji treba da pri Saveznoj vladi deluje kao savetodavno telo u cilju institucionalnog povezivanja dijaspore sa maticom. U tom pravcu, Savezna vlada je na osnovu dostavljenih predloga iz dijaspore imenovala privremeni Savet dijaspore, sa prvim zadatkom, s kako bi se dobili legitimni predstavnici, da se formira i skupština dijaspore po zemljama gde žive naši ljudi.

Danas u Sen Deniju

U pariskom regionu dogovoreni su sledeci informativni razgovori: danas u 15 casova u Sen Deniju (sala „Legion d’ honneur“, rue Legion d Honneur), a 27. aprila u 15 casova u Pjerfitu, preko puta opštine, sala „Maison de Peuples“.

– Svrha Saveta dijaspore je da prenese stavove nas iz rasejanja u vezi životnih pitanja, kao što su državljanstvo, pravo glasa, vojni rok, stara devizna štednja, takse, porezi, dopunska škola, kao i da u saradnji sa državnim organima i nevladinim organizacijama u matici reši ta pitanja – informiše Zoran Jankovic, predsednik Zajednice srpskih i jugoslovenskih klubova i udruženja u Francuskoj.
Ali, kako ne bi bilo zabune, Inicijativni odbor za pariski region, za javnost iznosi stav da Skupština dijaspore za Francusku nije krovna organizacija niti zamenjuje Zajednicu, vec vrši koordinaciju njihovih aktivnosti.
– Svi oblici našeg delovanja ostaju kakvi su bili i do sada, a Skupština predstavlja naše ljude pred vlastima u matici, u rešavanju onih pitanja koja nisu u delokrugu udruženja i klubova. Pri tome, kako bi se poštovala zastupljenost sunarodnika po regionima, na putu smo formiranja Skupština za lionsko, parisko i strazbursko konzularno podrucje, koje ce kasnije delegirati svoje predstavnike za Skupštinu dijaspore Francuske – objašnjava gospodin Jankovic, pozivajuci sve gradane, klubove i udruženja da uzmu ucešce u demokratskom odlucivanju u pravcu biranja predstavnika za našu Skupštinu dijaspore u Francuskoj.