Ćirilica u Štutgartu i Karlsrueu

cirilica-u-stutgartu-i-karlsrueu

Lična arhiva

Učenici iz Štutgarta sa gošćama iz Srbije i nastavnicama

Saradnja Srbije sa dijasporom veoma je intenzivna i prethodnih nedelja se odvija u okviru više projekata koje je podržao kabinet Đorđa Milićevića, ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom.

Jedan od projekata realizovan je u SR Nemačkoj, tačnije u Štutgartu i Karlsrueu gde živi brojna srpska dijaspora. Reč je o projektu “Ćirilica pečat identiteta koji ne bledi” u realizaciji Centra za Srbe u rasejanju “Sveti Sava” iz Beograda, u okviru kojeg je našim ljudima priređena izložba pod istim nazivom čiji je autor Radmila Kunčer, profesor književnosti i predsednica Centra “Sveti Sava”.

Deo postavke u Crkvi Svete Petke

U ovom delu prikazan je i rad Letnje škole “Sveti Sava” koju Radmila Kunčer gotovo tri decenije uspešno organizuje za decu iz rasejanja i Srbije učeći ih ćirilici, srpskom jeziku i kulturi. U programu je učestvovala i Verica Mihajlović, pesnikinja i publicista, koja je govorila o značaju i ulozi kulturnog nasleđa Srbije za očuvanje nacionalnog identiteta, a čitala je i stihove posvećene Svetom Savi iz svoje knjige “Svetionik si naš”.

Domaćin ove manifestacije bila je Srpska dopunska škola u nemačkoj pokrajini Baden Virtenberg, čije su nastavnice Slavica Stupar, Slavica Simić i koordinatorka Tatjana Hot doprinele značajnom odzivu dece, učenika Srpske dopunske škole.

Posetioci izložbe u Karlsrueu

Posebna čast za kreatore ovog programa bila je upravo činjenica da su programi realizovani pod kupolama crkava Sabor Srba svetitelja u Štutgartu i Svete Petke u Karlsrueu, što je potvrdilo značajnu ulogu i dopunskih škola i Crkve u okupljanju srpske dijaspore i očuvanju temelja našeg identiteta, a to su pre svega srpski jezik i pismo, pravoslavna vera i kulturno nasleđe naših predaka.

Detaljnije