Carica Milica i Jefimija u Parizu

carica-milica-i-jefimija-u-parizu

M. Milanović

Upečatljive na sceni: Jelica Kovačević i Dragana Vujić

U svečanoj sali pri Sabornom hramu Sv. Save, u francuskoj prestonici, a u organizaciji udruženja Svi Srbi u Parizu, izvedena je predstava “Crveno i zlatno” u kojoj su uloge Jefimije i carice Milice tumačile Jelica Kovačević i Dragana Vujić. Fascinantna životna priča koja obrađuje vreme u Srbiji posle Kosovskog boja, prati dve mudre žene, caricu Milicu i monahinju, pesnikinju i diplomatkinju Jefimiju, koje su na svojim plećima ponele bol cele nacije i sačuvale srpski identitet koji izvire sa Kosova i Metohije.

Inače, predstava u Parizu nije bila samo premijera u dijaspori već i svetska, jer je prvo zvanično izvođenje u Srbiji planirano za novembar.

Pariska publika je u prepunoj sali veoma pažljivo pratili svaku reč, a sjajne glumice su učinile da se zemljaci za trenutak osećaju kao da su otplovili u 1389. godinu. Svi su imali samo pozitivne impresije o nastupu umetnica iz otadžbine, a najbolji pokazatelj oduševljenja bio je dug aplauz na kraju predstave.

Oduševljena publika: Dug aplauz usledio na kraju

Pored brojnih dijasporaca iz Pariza i okoline u publici su bili i pukovnik Dejan Milosavljević, izaslanik odbrane pri Ambasadi Srbije u Francuskoj sa suprugom Milom, prota Nikola, starešina hrama, Blaženka Trivunčić, profesorka i do nedavno koordinatorka dopunske nastave u Francuskoj.

“U sugestivnom ambijentu našeg hrama u Parizu, glumice su izvele upečatljivu predstavu. Proživljavali smo uz njih u istorijskom kontekstu vanvremensku, lirsku patnju i hrabrost žena u ljudskim, majčinskim i državničkim odlukama. Njihov nastup je izazvao kod publike snažne emocije, čak i suze. Kraj predstave otvara savremena pitanja, na koja ostajemo nemi”, napisala na svom Fejsbuk profilu posle predstave Blaženka Trivunčić.

Dragana, Letica, Jelica i Blaženka

Prota Nikola za “Vesti” kaže da je oduševljen što je ova predstava odigrana u prostorijama našeg velelepnog hrama u Parizu.

– Predstava govori o delu srpske istorije koji sam posebno izučavao na Bogosloviji. Ovakvi i slični događaji su izuzetno važni za naše ljude u dijaspori – ističe prota.

Posle predstave gotovo svi prisutni su poželeli da se fotografišu sa glumicama, a one su svima rado izašle u susret i strpljivo pozirale sa sunarodnicima. Predstava je bila besplatna, a izvedena je uz podršku Ministarstva Vlade Srbije bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom i uz blagoslov episkopa zapadnoevropskog Justina.

I Božidar Knežević se poklonio publici

Ženska priča

Po tekstu Božidara Kneževića, koji je takođe bio na premijeri u Parizu, predstavu je režirao Ivica Vidanović, za kostimografiju je zaslužna Verica Rakočević, a muziku je komponovao Ninoslav Ademović.

Predstava je ženska priča koja preispituje celo srpsko nasleđe i Srbiju danas. Kneginja Milica se bori sama sa sobom posle zahteva Bajazita da mu za ženu preda ćerku Oliveru, a Jefimija je simbol bola i ljubavi istovremeno. U njoj su spojene prolaznost i večnost, vera u život i prkos smrti.

– Šta reći, a ne zaplakati. Zaplakati prvenstveno od tuge na ispričanom događaju kroz istoriju, kada je žena pojedinačno i sav ženski rod bile bez prava glasa , marginalizovane, manje vrednovane, a kroz borbu bile istrajne. Zaplakati od sreće na hrabrosti u datom trenutku, na jakoj odluci kroz životno putešestvije, na borbi za opstanak. Smatram da to može samo žena, majka, bez želje da zapostavim muški rod. Dakle, glumice su to dočarale i odigrale na najbolji mogući način i podigle svest među nama ženama – impresije su Irene Milovanović.

Ana i Saša Pešić sa glumicama

Svaka Srpkinja čuva narod

Pre početka predstave Saša Pešić je u ime udruženja Svi Srbi u Parizu naglasio važnost svake Srpkinje u vekovnom očuvanju identiteta našeg naroda.

– U ime udruženja zahvaljujem svima koji su došli i učinili da ovaj događaj ostane zabeležen u trajnom sećanju na radost naše dijaspore u Francuskoj. Nastavićemo da obogaćujemo kulturni život naših ljudi u Francuskoj – izjavio je Pešić.

Njegova bratanica Ana Pešić, student prava, rođena je u Parizu ali ističe da je izuzetno interesuje srpska istorija.

– Kroz predstavu “Crveno i zlatno” sam mogla da vidim koliko smo kao narod stradali u prošlosti. Između ostalog zahvaljujući carici Milici i Jefimiji ja nosim srpsko ime. Veoma je važno da moji vršnjaci čuvaju srpstvo daleko od Srbije.

Detaljnije