Borimo se protiv zaborava

U celom svetu 27. januara obeležen je dan sećanja na Holokaust. Centralna manifestacija održana je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, dok je jedna od pratećih manifestacija bila izložba povodom 75 godina od osnivanja zloglasnog logora Jasenovac, koja je otvorena u gradu Hoboken u američkoj državi Nju Džerzi.

Delegaciju Srbije u Generalnoj skupštini UN predvodio je Vladimir Božović, savetnik i specijalni izaslanik predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vućića.

Božović je razgovorao i sa Generalnim skretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom i zamolio ga da sledeće godine Republika Srbija učestvuje u obeležavanja dana Holokausta i u samoj zgradi UN, pratećim programom i izložbom.

Kako je istakao, posebno ga je impresionirala poruka ovogodišnjeg glavnog govornika, preživelog logoraša Aušvica koji je rekao da Izrael i izraelski narod više nikada neće biti žrtva.

„Otuda i to što je premijer Vučić rekao u Donjoj Gradini, što sam ja na neki način ponovio u Zagrebu i što je politika Republike Srbije, da se bori protiv zaborava, da se bori da više nikada ne bude Jasenovca, da više nikad ne bude Gradine, da više nikada ne bude Oluje. To ne treba da predstavlja bilo kome pretnju niti uvredu, već našu obavezu da zaštitimo naš narod od zločina i da nikada više ne budemo žrtve, kao što to Jevreji sa pravom i ponosom kažu. Tako i narod sa Jasenovačkim cvetom, na srcu i duši, nema razloga da pogne glavu ni pred kim i da jasno može da kaže čitavom svetu da smo tu, da smo podneli veliku žrtvu, da smo antifašistička zemlja“, rekao je Vladimir Božović, savetnik i specijalni izaslanik predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Inače na izložbi čiji je arhitekta postavke bio profesor Ivan Mangov izložene su skulpture akademskih vajara Ljubiše Mančića i Katarine Tripković, fotografije umetničkog fotografa Vukice Mikače i crteži akademskog slikara Dragana Jelovca. Kroz sva ta dela se na jedan upečatljiv način prikazuju stradanja u Jasenovcu, jednom od najećih logora smrti u svetu.

Među posetiocima izložbe bila je i Jelena Radojčić, koja je kao sedmogodišnja devojčica sprovedena u logor Stara Gradiška. Tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ubijeno je 89 člana njene bliže i dalje rodbine.

„Mislim da je izložba odlična i da je važno što je stigla čak do Njujorka. Hvala organizatorima. Ja želim da mi pratimo Jevreje, kako su oni složni, jedinstveni, da tako i mi nastavimo“, rekla je Jelena Radojčić, bivša logorašica logora Stara Gradiška.

Organizatori najavljuju da će izložba tokom ove godine obići brojne gradove u Srbiji kao i u zemljama regiona.