Свети Сава прослављен у Браунау

И данас, као и свих ових година, о Савиндану слушамо Светосавску химну из уста деце и још усрдније се молимо Богу да благослови нашу децу, омладину и народ да би се, по молитвама Светог Саве и речима Светог владике Николаја, Срби сложили, обожили и умножили. Срби у Браунау на реци Ин придружили су се торжественом Литургијом у недељу 29. јануара 2017. свим Србима расејаним на свих пет континената, као и у нашој отаџбини Србији, који су прославили и прослављају Светог Саву, јер дани Светог Саве трају и бивају током јануара и настављају се у фебруару.

После прочитаног Јеванђеља надлежни парох Далибор обратио се верницима празничном беседом износећи кратко  житије Светог Саве и додао да је  овај Божји угодник одредио нашу прошлост, садашњост и будућност, наш пут спасења и вечног живота.

-Као што је крв мученика, проливена у првим вековима хришћанства, била семе за нове хришћане, тако се и прах спаљених моштију са Врачара развио по свим српским земљама и запламсао у свакој српској души. Светлост спаљених моштију Светог Саве сија увек и сада, сија и у Браунау где се окуписмо и данас да свечано прославимо овај дан, казао је отац Далибор.

У цркви је било највише деце и младих, причестили су се Светим тајнама заједно са родитељима, бакама и декама, било је верника из околних места, из Беча, Немачке, Румуније… Добре и благочестиве жене испуниле су певницу, одговарале на Литургији, појале у славу и част Господа нашег и Светог Саве. После торжествене Литургије, заклетву пред иконом Светог Саве и руком на јеванђељу, положили су чланови Црквеног одбора. Славски колач преломио је отац Далибор са децом у сали која је као и црква уступљена Српској Православној Цркви, да може вршити богослужење док у овој најмлађој парохији Епархије аустријско-швајцарске не подигну своју богомољу.

Деца ученици  Катихизиса (Веронауке) припремила су кратак рецитал и игроказ посвећен Светом Сави. Сваког петка у 17 часова одржава се верска настава којом под надзором оца Далибора руководи попадија Јасмина. Велику радост приредили су и најмлађи учесници из фолкорног кутурно уметничког друштва Србија Браунау, а народне и етно песме слушали су верници из Браунауа у извођењу оркестра из Соколовца (Румунија) са солистом Предрагом Маркуом. Свештеник Далибор је заблагодарио деци са веронауке, као и парохијанима на труду и љубави коју исказују према Богу нашем и Светом Сави; посебно је заблагодарио вредним српским женама које су приредиле трпезу љубави.

Злојтро Стефан, Нина Пантић, Милана Средић, Нина Билбија, Стојковић Анђела, Лука Билбија, Александар Милосављевић. Сара Милосављевић, Уна Билбија, Тамара Средић, Бојан Стојковић, Лазар Будимировић, Анастасија Будимир, Давид Видуљевић, Илија Брнзеј – учесници програма – добили су захвалнице и пакетиће. Иначе, свој деци, присутној у сали, отац Далибор је поделио пакетиће које су вредне руке мајки припремиле. Слављу присуствовали су и пријатељи и сарадници из Браунауа, као и представници српског фудбалског клуба Балкан.

З.Зец