Bilo je spasa za Vesnu i ćerke

Nemanja Damnjanović, poslanik Slobodarske partije Austrije (FPOe) u bečkoj skupštini uputio je zvanično pitanje bečkim vlastima da li je tragedija srpske porodice koja je usred glavnog grada Austrije umrla od gladi mogla da bude sprečena.

– Krajem maja se saznalo da su tri žene, majka i dve 18-godišnje bliznakinje, u opštinskom stanu umrle od gladi. Bilo je očigledno da je majka psihički bolesna. Dve devojke su bile ometene u razvoju i prema medijskim izveštajima bile su za vreme školovanja tretirane kao ‘integrativni đaci’. Magistrat 11 nadležan za brigu o mladima je početkom 2017. nekoliko meseci brinuo o porodici. Sve umrle su odrasla lica, pa više nije bilo nadležnosti MA11. Međutim, postavlja se pitanje da li je ova tragedija boljom komunikacijom vlasti mogla biti sprečena. Šta se dešava sa dokumentima o devojkama koje su postale punoletne, a koje su donedavno bile pod kontrolom MA11 – upitao je Damnjanović.

On je kritikovao pasivnost nadležnih bečkih vlasti koje nisu delovale samo zato što su devojke postale punoletne. Istakao je da je reč o tragediji koja ne sme da se dogodi u gradu koji je godinama proglašavan za najbolji grad za život i to još u 21. veku.

Podsetimo, policija je u jednom stanu u Beču pronašla tri tela – Vesna M. (45) poreklom iz Srbije i njene bliznakinje Suzana i Tanja (18). Obdukcijom je utvrđeno da su majka i ćerke umrle od gladi i da je prva preminula Vesna, a za njom i Suzana i Tanja.

Njihova agonija trajala je nekoliko nedelja, ali je izvesno da je posle prestanka uzimanja hrane njihovo fizičko i mentalno stanje svakim danom bivalo sve gore.

Bile su sve slabije i dezorijentisane, dok nisu umrle jedna za drugom u kratkom vremenskom periodu. Drama ove porodice počela je pre mnogo godina, jer su one krijući se tiho patile.

Dok vlasti grada Beča ćute, Bernhard Ahic, zaštitnik građana, došao je do zaključka da kontrola nadležnih vlasti nije bila dovoljna.

– Na osnovu informacija o teškom psihičkom oboljenju majke, MA11 je trebalo da sprovede redovnije kontrole i sprovede više mera podrške – ocenio je Ahic.

Loša procena

Bernhard Ahic ukazuje na moguće nedostatke u delovanju nadležnih vlasti. Navodi da je porodicu više od godinu dana pre tragičnog događaja posećivala socijalna radnica MA11. Povod za posetu bile su informacije dobijene iz okruženja. Tokom poseta, dodao je, socijalna radnica nije ustanovila opasnost, jer su deca delovala dobro uhranjena, pa nije bilo potrebe za delovanjem MA11.

– Međutim socijalni radnik nije bio u stanju da ustanovi psihički poremćaj majke i time vezanu opasnost po celu porodicu. Situacija nije dobro procenjena i zbog toga nije bilo daljih kontrolnih mera – kritikuje Ahic.

Ubuduće kod svake sumnje u psihičko oboljenje u porodici zbog kojeg se aktivira MA11, treba da bude uključena i psihološka služba, zatražio je on.

Чланак Bilo je spasa za Vesnu i ćerke се појављује прво на Vesti online.

Original Article