Beč: novi metod – fluorescentne boje iz „ekspres lonca“

31

floureszierende_farbstoffe_unterlass_team

Na Tehničkom fakultetu u Beču razvijen je novi metod za proizvodnju organskog pigmenta koji štiti životnu sredinu i resurse – voda umesto otrovnog rastvora za proizvodnju boja.

„Perylenbisimid“ predstavlja jedan u nauci veoma istraživan tip hemijske supstance – interesantne boje. Ukoliko se crvenkasti pigmenti rastvore nastaju fluorescentni rastvori koji pod UV-svetlom daju žućkasto-zelenu boju. Pored optički veoma privlačne boje organski molekuli koji na dnevnom svetlu izgledaju obojeni, pokazuju često i električna svojstva zbog čega predstavljaju obećavajuće materijale kao organski poluprovodnici ali takođe i kod LCD-displeja ili solarnih ćelija.

To što je tim naučnika u Beču proizveo više od 20 različitih boja samo po sebi nije ništa posebno, međutim način proizvodnje jeste. Normalno je da se za proizvodnju boje „Perylenbisimid“ koriste veoma otrovni rastvori. Pored toga, konvencionalne metode zahtevaju višak sirovina kao i korišćenje skupih i otrovnih hemijskih katalizatora kako bi se dobio čist krajnji proizvod. „Mi stavljamo odgovarajuće molekule u razmeri 1:1 bez višaka. Osnovni materijali se onda u vodi u zatvorenom reaktoru („ekspres loncu“) zagreju na 200°C pri čemu nastaje povišen pritisak“, objašnjava Miriam Unterlas sa Tehničkog fakulteta. Nakon reakcije dobija se gotova „Perylenbisimidi“-boja visoke čistoće i bez skupog postupka čišćenja.

Ova nova nekomplikovana hidrotermalna sinteza olakšava pristup materijalu tipa „Perylenbisimid“ zbog čega je to važan korak u pravcu upotrebljivosti.

© TU Wien

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here