“Neću da zarazim ljude”! Evo kako je organizovano testiranje na ulasku u Nemačku (FOTO)

Za povratnike iz rizičnih zemalja – dakle i iz Srbije – u Nemačkoj važi pravilo obaveznog testiranja na koronu. Mogu da prilože i aktuelni negativan test. Onaj ko odbije, može da računa s novčanom kaznom.

Onaj ko sleti na frankfurtski ili neki drugi nemački aerodrom iz takozvanih “rizičnih zemalja” mora da se testira. Doduše, ne nužno odmah ali test je neophodan ukoliko ne želite dve nedelje u karantin. A tu su i kontrole, piše DW.

Foto: PrintScreen/DW/Testiranje putnika na nemačkim aerodromima

Putnici iz zemalja sa visokom stopom infekcija, poput SAD, Indije ali i zemalja jugoistočne Evrope moraju još u avionu da ispune takozvanu izlaznu kartu.

“U avionu, tipa da li imamo temperaturu, bolove u grlu i tako dalje”, “Pre nego što se testiramo moramo da se registrujemo i ispunimo ovaj formular”, kažu putnici koji su sleteli na nemački aerdorom.

Foto: PrintScreen/DW/Testiranje putnika na nemačkim aerodromima

Podaci se zatim prosleđuju zdravstvenim službama. Onaj ko odbije da se testira može da računa sa novčanom kaznom koja iznosi i do 25.000 evra. Mnogi putnici svoju novu dužnost obave odmah ovde a radnici “Crvenog krsta” su tu da pomognu.

Test je besplatan i može da se uradi najdalje u roku od tri dana. Stanice za testiranje koronavirusa su i na auto-putevima uz nemačke granice. Dolazi puno ljudi i sa Balkana i neki bi samoinicijativno testirali čak i da test nije obavezan.

Foto: PrintScreen/DW/Testiranje putnika na nemačkim aerodromima

“Dolazimo iz Hrvatske i želimo da se testiramo jer smo na poslu u kontaktu sa ljudima i ne želimo da rizikujemo”, rekla je putnica za DW.

“Ja ne želim da budem onaj koji će u Nemačkoj da prenese virusa na 500 ljudi”, izjavio je drugi putnik.

Ali oni koji dolaze iz rizičnih zemalja ipak moraju u karantin, bar do trenutka dok ne dobiju negativan test.

Nastavi sa čitanjemPreuzeto sa portala Nasiusvetu.com