Архијереји посетили места погођена земљотресом

Архијереји посетили места погођена земљотресом

3. Јануар 2021 – 17:57

Архијереји Порфирије, Герасим и Никодим пострадалима пружили речи охрабрења и утехе, а са свештеницима договорили расподелу мобилних кућица

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије и епископи горњокарловачки Герасим и далматински Никодим посетили су 2. jануара 2021. године места пострадала у земљотресу који је погодио Хрватску. Владике су у Петрињи, где их је дочекао свештеник Саша Умићевић, обишли Парохијски дом, који је толико пострадао да је морао бити срушен, као и место на коме је смртно страдала девојчица Лаура Цвијић, где су се помолили за покој њене душе, али и за душе осталих жртава земљотреса.

На улици разорене Петриње епископи су се сусрели и разговарали са градоначелником Даринком Думбовићем. У наставку обиласка крајева погођених земљотресом, архијереји су посетили оштећени манастир Комоговину и цркву Покрова Пресвете Богородице у селу Меченчани. У Мајским Пољанама, селу које се нашло у епицентру стихијске несреће, обишли су разорени храм Васкрсења Господњег и неколико породица које су изгубиле своје домове.

Архијереји су посетили и оштећени храм Рођења Пресвете Богородице у Глини и свештеника Горана Каламанду, чији ће Парохијски дом због оштећења морати бити срушен.

Епископи су страдалима у земљотресу пружили речи утехе и охрабрења, а са локалним свештеницима договорили расподјлу материјалне помоћи у виду 30 мобилних кућица. Донацију за кућице, које ће бити допремљене у наредних неколико дана, обезбедила је Митрополија загребачко-љубљанска уз помоћ Града Београда.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

|Original Article