Apel iz Republike Srpske

APEL IZ REPUBLIKE SRPSKE

Na molbu nasih kolega iz Republike Srpske, objavljujemo ovaj apel, da bi se sira Srbska javnost upoznala sa dramaticnim i stetnim pritiscima na Republiku Srbsku.

SAOPSTENJE ZA JAVNOST

Povodom najavljenih izmijena Ustava Republike Srpske

Dugogodisnje nastojanje islamskih ekstremista, zapadnih jastrebova i domacih poslusnika koji rade na razbijanju Republike Srpske i stvaranje unitarne BiH, kulminira ovih dana.

Narode Srpski, na sceni su generalne pripreme za potpuno unistenje Republike Srpske. Stanje u Republici Srpskoj opustosenoj ratom i mutnim radnjama kriminalaca je veoma tesko. Ali ono sto nam se sprema daleko ce biti gore od ovog sto trenutno imamo.

Vlade drzava u demokratskim drustvima se formiraju na osnovu rezultata izbora, od patriota i od strucnih sudi. Republici Srpskoj se osporava to pravo. Od nje se trazi da na ministarska mjesta postavlja i one koji zele njen nestanak. Zar mozemo ocekivati da ce ministri iz redova muslimanskog i hrvatskog naroda raditi u korist RS, a ne na njenom privrednom i politickom kolapsu?

Prihvatanje Vlade ne na osnovu rezultata visestranackih izbora i strucnosti nego po nacionalnom kljucu, po popisu iz davne 1991. (a ne i prije Drugog svjetskog rata kad je promjenjena nacionalna struktura na stetu Srba), je otvaranje puta za islamsku dominaciju i u Republici Srpskoj. Gorka su srpska iskustva iz perioda islamske vladavine. U tom periodu Srbi su bili najpotlaceniji sloj (raja), a muslimani povlasceni dio drustva iz koga su postavljani age i begovi. Na sceni su slicna nastojanja, da se malobrojnim muslimanima sa prostora Republike Srpske bez obzira na njihove kvalifikacije, sposobnost i procentualnu zastupljenost obezbede vodece pozicije u srpskoj drzavi krenuvsi od radnih mjesta profesora, direktora, pa sve do ministara, i predsjednika Vlade ili drzave. Srbima kao vecinskom narodu ostaje da radi za svoje pretpostavljene (muslimane).

Predvidjeni amandmanima na Ustav treba da se obezbijedi i to da jedan muslimanski glas na demokratskim i visestranackim izborima vazi za vise od 10 srpskih glasova? Da li Srbi koji su protjerani iz Republike Srpske Krajine i iz stotine drugih srpskih mjesta sa prostora bivse Jugoslavije, koji su u temelje RS ugradili desetine hiljada zivota najboljih svojih sinova i kceri treba da prihvate da budemu o najobespravseniji narod u Svojoj drzavi, a da vodece funkcije prepustimo onim koji zele nestanak Srba i Republike Srpske? Nas odgovor je NE.

Braco i sestre, Hoce da nam uniste srpsku vojsku, i Republiku Srpsku kao jedine garante srpskog opstanka na prostoru BiH. Zele da nas prisile da se odreknemo svog pisma i jezika,svoje nacionalnosti. Zahtijevaju od nas da se odreknemo svoje religije i istorije,da svojoj djeci precutkujemo istinu o srpskom stradanju, borbi za slobodu te da ih ucimo o istorijskim lazima. Insistiraju na ulasku u Savjet Evrope, a nisu nas pitali ni za clanstvo u UN-u. Javno nam kradu novac i planski unistavaju privredu. U isto vrijeme nas bestidno lazu o ekonomskom napretku i o putu u Evropu – „sa pricom da ce sve biti bolje samo kada se Bosna reintegrise“. Naturaju nam zakone koje potom krse jer im se cini da mogu ici dalje na srozavanju srpskog dostojanstva i ugrozavanju srpskog bica.

Dejtonski sporazum je za Srbe bio isuvise velik i bolan kompromis. Kao takav dosad je vise puta grubo prekrsen na stetu srpske strane. Stoga je vrijeme da Srbi odustanu od Dejtonskog koncepta BiH.

Nesmijemo vise mirno prihvatati lazi, obmane, ucjene na stetu Srba i progone onih i koji su stvarali Republiku Srpsku.Nedopustivo je i za Srbe pogubno da stalno budu u politickoj defanzivi, braneci postojece stanje od tudjinaca i muslimanskih ekstremista koji se ako je suditi iz dosadasnjeg iskustva nece zadovoljiti dok ne uzmu i posljednju stopu srpske zemlje i dok ne protjeraju ili asimiluju i ostatak Srba.

Stoga pozivamo srpski narod i srpske funkcionere kojima je dobro njihovog naroda prece od licne koristi – da nametnute zakone i propise nepostuju, te da putem gradjanske neposlusnosti i na druge nacine osujete poteze muslimansko-Hrvatskih osvajaca, medjunarodnih okupatora i domacih kriminalaca na daljoj destabilizaciji Srpske..

ZAHTJEVAMO od srpskih politicara i partija da:

1.Odbiju amandmane na ustav Republike Srpske 2. U slucaju nametanja ustavnih promjena srpski odgovor bude:
a) Povlacenje predstavnika Republike Srpske iz zajednickih organa BiH
b) Raspisivanje REFERENDUMA na kom ce se stanovnici Republike Srpske izjasniti da li su za nastavak krsenja i nasilnog mijenjanja Dejtonskog sporazuma, urusavanje RS i unitarizaciju BiH, ili su za slobodnu i nezavisnu Republiku Srpsku!
c) Raspsivanje izbore na nivou Republike Srpske za Narodnu skupsinu i lokalne organe vlasti

Sve drugo u ovom trenutku predstavljsa opstu izdaju koja zasluzuje zestoku narodnu osudu.

Pozivamo Vlade zapadnih zemalja, razumne Hrvate i muslimana da prestanu sa pritiscima na Srbe u cilju stvaranja unitarne BiH i nestanka RS. Jedini nacin da se Srbi zadrze u BiH je postojanje jake i demokratske Republike Srpske u njenom sastavu. Putevi pritisaka i ucijena nas vracaju u proslost koja nikom dobra nece donijeti.
————
SlobodnaSrpska, 14.3.2002.
http://www.slobodnasrpska.org/
http://www.freesrpska.org/
http://www.slobodnasrpska.org/aktuelno/saopstenje1.php