Analiza CNN-a: Američko oružje korišćeno u napadu na kamp u Rafi

analiza-cnn-a:-americko-oruzje-korisceno-u-napadu-na-kamp-u-rafi
Analiza CNN-a: Američko oružje korišćeno u napadu na kamp u Rafi

(Beta) – Oružje američke proizvodnje korišćeno je u smrtonosnom izraelskom napadu na kamp za raseljene Palestince u Rafi, pokazala je analiza TV CNN-a.

Najmanje 45 osoba, većinom žena, dece i starijih nastradalo je u požaru izazvanom izraelskim napadom na kamp, dok je više od 200 ljudi ranjeno.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se deo GBU-39 bombe malog prečnika, rekla su četiri eksperta za ekploziv koji su pregledali video snimke za CNN.

„GBU-39 proizvodi Boing i to je municija visoke preciznosti, „dizajnirana za napad na strateške ciljeve“ i rezultat je mala kolatelarna šteta“, rekao je ekspert Kris Kob-Smit.

Međutim, on je dodao da korišćenje svake municije, čak i te veličine, u gusto naseljnom području uvek predstavlja rizik.

Identifikacija municije ide u prilog tvrdnjama portparola izraelske vojske kontra-admirala Daniela Hagarija, koji je rekao da je u napadu, čiji su cilj bila dva visoka komandanta Hamasa, korišćena municija sa malim bojevim glavama, te da su te bombe najmanja municija koje izraelski avioni mogu da koriste.

Serijski brojevi ostataka bombi poklapaju se s brojevima proizvođača delova GBU-39 u Kaliforniji, što je još jedan dokaz da su bombe američke proizvodnje,objavio je CNN.

Pentagon je odbio da komentariše taj izveštaj i sugerisao da se traži izjava od Izraela o toj operaciji.

CNN podseća da su SAD dugo bile najveći snabvdevač Izraela oružjem i da je ta podrška nastavljena uprkos rastućem političkom pritisku na administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena zbog ofanzive u Gazi.

Izrael je pojačao napad na Rafu, gde je utočište pronašlo oko 1,3 miliona Palestinaca. To je izazvalo oštru međunarodnu osudu i agencije UN, organizacije za pomoć i više vlada pozvalo je Izrael da odmah okonča svoju ofanzivu.

Predsednik Bajden, međutim, ne menja svoju politiku prema Izraelu. Bela kuća smatra da napad na Rafu još uvek „nije prešao crvenu liniju“ da bi američka pomoć Izrealu prestala.

Post Views: 8

Originalni tekst