Ambasadorka

Anika Marković (38), prošle nedelje imenovana je za švedskog ambasadora na Filipinima i tako postala najmlađi ambasador ove zemlje.
Anika je udata za Draška Markovića sa kojim ima troje dece: Sofiju, Veru i Denisa. Porodiljsko bolovanje koje je u Švedskoj duže nego u ostalim zemljama, gospođa Marković zamenila je ambasadorskim poslom.

Tako švedske novine “Aftonbladet” prenose da Markovićeva ima bogatu karijeru u švedskom Ministarstvu inostranih poslova gde je radila zadnjih trinćst godina, najviše sa pitanjima vezanim za UN. U aprilu dobila je ponudu da ode na mesto ambasadora na Filipinima. Iako je zvučalo primamljivo, ona se dvoumila:
– Bila sam tada na porodiljskom bolovanju sa najmlađim sinom Denisom, priča za ove novine Anika i dodaje:

– Dugo sam razmišljala, to je bio proces koji je uzeo vremena. Naša najstarija kćerka bila je negativna u početku, ali sada jedva čeka da krene u novu školu.
Cela porodica živi u vili u Alvsjo, u blizini Stokholma i pred odlazak došlo je mnogo dece da se pozdravi sa svojim drugarima. Suprug Draško će na Filipinima da radi kao kompjuterski savetnik u Manili, a deca će ići u školu i obdanište, dok Anika bude obavljala ambasadorski posao.

Bez straha

Na komentar, da odlazi u zemlju u kojoj je vlada u julu bila izložena pokušaju državnog udara, Anika kaže:
– Nisam previše zabrinuta nemirima na Filipinima. Naravno da sam razmišljala o tome, pošto putujemo sa troje male dece. Ali, ako se pravilno razmišlja i ne izlaže rizičnim situacijama, onda nije opasno.

– Mislim da će biti veliki izazov da vodim ambasadu. Najvažnije za ambasadora je da bude dobar šef, zaključuje gopođa Marković neposredno pred odlazak na svoju novu dužnost.

Dok je supruga Anika gradila svoju karijeru u Ministarstvu inostranih poslova Švedske, Draško je radio kao glavni urednik kompjuterskog časopisa “Mikro dator”. Sa tog mesta prelazi na posao gde preuzima glavnu odgovornost za više kompjuterskih časopisa. Na pitanje novinara, zašto je promenio taj posao, on objašnjava:
– Moja supruga je tada dobila posao u delegaciji UN u NJujorku i ja sam odlučio da se preselim sa njom.
– Time je uništen mit o porodičnoj dominaciji muškaraca iz južne Evrope, bio je komentar novinara. Draško priča da je tamo nastavio da radi za “PC World” i “Projector New Media”..

Iako Draško ima tipično naše ime i prezime, a Anika je udata Marković, ni u jednim novinama ne stoji njihovo poreklo. Ipak je sigurno da pre doseljavanja ljudi iz naših krajeva, u Švedskoj nije bilo Markovića, pa ni ambasadora sa prezimenima na “ić”. Prezime nije pobudilo pažnju švedskih medija koji su događaj najavile sa naslovom “Naš najmlađi abasador”.