Ambasada Srbije u OSLU preseljena u centar

Prema dogovoru država naslednica bivše SFRJ, tzv. sukcesiji diplomatsko-konzularne imovine u Oslu, zdanje ambasade u Dramensveien 105 pripalo je Bosni i Hercegovini. Zgradu rezidencije na Slemdalu dobila je Hrvatska. Ambasada Srbije preseljena iz ulice diplomatskih predstavništava u centar norveške prestonice.
Iynajmljen je prvi sprat: Zgrada u kojoj je ambasada Republike Srbije

Nova adresa je Munkedamsveien 59B, 0244 Oslo. Novi je i broj telefona 23115220. Konzularno odeljenje radi ponedeljkom i petkom, od 11.00 do 14.00, ulaz je poseban i nalazi se pored glavnog ulaza.

Konzulat radi ponedeljakom i petkom

Ambasada je udaljena stotinak koraka od autobuske stanice Vika atrijum, na linijama 31E, 32, 33, 54. Najbolji orijentir je opšte poznati komšija Aker Brdžgge. Preseljenje u srce grada je višestruki dobitak. Osoblju je nadomak Ministarstva inostranih poslova, između ostalog, a posetiocima bilo kojim povodom je „usput“, jer maltene svi putevi vode kroz centar grada.

Ambasada je iznajmila prvi sprat pod povoljnim uslovima za dobru lokaciju. Uštedelo se i na adaptaciji, angažovani su majstori iz Srbije, čije su usluge daleko jeftinije. Lako je zaključiti po zadovoljstvu zaposlenih da je prostor funkcionalan iako manji u odnosu na staru adresu.

Zadovoljni su i novi domaćini u staroj zgradi ambasade.

Primopredaja bez primedbi

Komisijska primopredaja je prošla bez primedbi BiH i Srbije. U norveškom slučaju problema nije imao ni Zajednički odbor za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine SFRJ. Ambasador BiH Emir Poljo kaže za „Vesti“:
– Primopredaja ima veliko, rekao bih čak istorijsko značenje. Preuzimanjem ove zgrade najviše će dobiti građani BiH koji žive u Norveškoj.