Opština Borovo izgradila reciklažno dvorište

Reciklažno dvorište opštine Borovo otvoreno je petog jula presecanjem svečane vrpce. Osim predstavnika opštine, načelnika okolnih opština, Zajedničkog veća opština i zaposlenih u komunalnom preduzeću Eko-Dunav, na otvaranju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i energetike Mile Horvat te predstavnice Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Andrea Bartolić, Dijana Zjakić i Ljiljana Bukovec.

– Današnji dan se za opštinu Borovo može smatrati jednim od važnijih jer smo ispunili svoju zakonsku obavezu i dobili jedno mesto na kojem će se prikupljati sve one kategorije otpada koje do sada nismo imali priliku razvrstavati i sortirati. Od sada možemo da pravilno gospodarimo otpadom i čuvamo naše Borovo. Ovaj projekat je od velikog značaja, pogotovo ako uzmemo u obzir njegovu finansijsku vrednost, ali i same prihode opštine Borovo – rekao je tom prilikom načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

Radno vreme reciklažnog dvorišta je od ponedeljka do četvrtka od sedam do 15 časova te petkom od 10 do 18 časova. Reciklažno dvorište mogu da koriste isključivo stanovnici opštine Borovo uz posebnu potvrdu, a mogu da odlažu čak 44 vrste otpada.

Reciklažno dvorište Borovo Andrea Bartolić Mile Horvat
ANdrea Bartolić i Mile Horvat presecaju vrpcu.

– Naši meštani će na ovaj način moći besplatno da zbrinu sav otpad koji bi, u najgorem slučaju, završavao negde u našoj okolini. Početkom godine smo svim domaćinstvima podelili brošure o pravilnom razvrstavanju otpada, međutim, ukoliko neko ima dodatna pitanja može se obratiti odgovornoj osobi u reciklažnom dvorištu – kaže direktorka komunalnog preduzeća Eko-Dunav Ljiljana Jakovljević koja je napomenula da građani za sada ne mogu donositi građevinski otpad.

Većina sredstava dolazi iz ministarstva

Vrednost ovog projekta je 2,5 miliona kuna, a 90 odsto sredstava obezbeđeno je u Ministarstvu zaštite životne sredine i energetike i u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova.

– Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike prepoznalo je ovaj projekat opštine Borovo kao veoma ozbiljan i izvediv projekat što se na kraju i pokazalo tačnim jer je u vrlo kratkom roku posao završen, odnosno od predaje projektne dokumentacije do završetka radova prošlo je oko godinu i po dana. Čestitam na tome rukovodstvu opštine Borovo. Glavni smer našeg ministarstva je da se u lokalnoj samoupravi stvori kvalitetna infrastruktura kako bi onda mogli i od građana tražiti da se poštuju pravila razvrstvanja otpada u svojim domovima – izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i energetike Mile Horvat, kazavši pritom kako građane treba edukovati na koji se način koriste reciklažna dvorišta i sortirnice otpada.

Opština Borovo već dugo ima saradnju sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Reciklažno dvorište opština Borovo

– Imamo dobru saradnju i realizaciju. Opština Borovo ima dobre projekte i sad se prijavila za projekat prikupljanja otpada. Postupak odabira izvođača je u toku i veoma brzo će se meštanima obezbediti spremnici za odvojeno prikupljanje otpada čime će se obuhvatiti kompletna celina sistemskog upravljanja otpadom – objašnjava predstavnica Fonda zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Andrea Bartolić.

Ovaj objekat nalazi se na mestu na kojem su nekada davno bile rupe koje su nastale tako što su prvi stanovnici Borova kopali rupe kako bi gradili kuće. U te rupe meštani su kasnije bacali otpad pa je tako stvoreno smetlište koje je opština sanirala. Do novoizgrađenog reciklažnog dvorišta izgrađena je i prilazna cesta povezana s Ratarskom ulicom.

Ovo je jedan od 137 projekata izgradnji reciklažnih dvorišta u Republici Hrvatskoj. Ukupno je do sada završeno dvadeset ovakvih projekata, a sveukupna vrednost iznosi oko 350 miliona kuna. Nedavno su objavljeni i pozivi za izgradnju sortirnica otpada. Republika Hrvatska ima za cilj da do 2020. godine dođe do 50 odsto odvojenog sakupljanja reciklabilnih materijala, a trenutno se nalazi na 27 odsto.

The post Opština Borovo izgradila reciklažno dvorište appeared first on srbi hr.

Original Article