DONACIJA IZ AUSTRALIJE ZA DVE DEVOJKE, UNESREćENE BOLEŠćU I IZBEGLIŠTVOM

Sa novogodišnjim i božićnim praznicima dolaze dani mira, sreće, ljubavi i darivanja. Da li ih tako proslavljaju svi stanovnici planete Zemlje ne znamo, ali za čitaoce „Vesti“ znamo. Tradicija duga 15 godina govori da oni praznične dane obeležavaju na sasvim poseban i prelep način – pomažući svojim zemljacima u nevolji.
Anonimna porodica iz Melburna samo je jedna je od tih ljudi dobrog srca jer je poželela da ulepša početak godine i uveliča najveći hrišćanski praznik novčanim darovima od po 100 australijskih dolara, 16-godišnjoj Suzani Vukosavljević iz Novog Bečeja, potpuno slepoj, i 17-godišnjoj Nikoliji Marić iz Mladenovca, koja je treći put obolela od karcinoma.
Uz novčane priloge stigle su i čestitke u kojima između ostalog piše:
„Draga Suzana i Nikolija, želimo vama i vašim porodicama mnogo sreće, uspeha i zdravlja u Novoj 2009. godini, kao i srećan Božić. Mnogo pozdrava od familije iz Australije, koja je rodom sa Banije. Neka vas sve Bog čuva“.

Banijci, hvala vam!

– Nikolija će i u ovoj godini nastaviti da odlazi na terapije u Moskvu jednom mesečno što nas košta oko 3.000 evra. Iako nalazi pokazuju da se metastaze, nakon operacije karcinoma debelog creva još nisu povukle, Nikolija se dobro oseća i ponaša kao potpuno zdrava devojka. Bez obzira na izostanke iz škole, ocenjena je iz svih predmeta i na polugodištu drugog razreda Srednje turističke škole ostvarila odličan uspeh. Mojim Banijcima od srca hvala – poručio je Dragan Marić zemljacima iz Melburna.

Reporteri „Vesti“ obavestili su telefonom roditelje ovih nesrećnih devojaka, koji su poreklom takođe sa Banije, o ovim novčanim darovima i čestitkama, što ih je veoma obradovalo.
– Želim da se od sveg srca zahvalim tim dobrim ljudima na lepim željama i novčanoj pomoći koja nam je stigla u pravi čas, iako im ime ne znam jer su oni tako želeli. Isto tako bih im poželela da praznike provedu u miru, zdravlju, ljubavi i velikom veselju – rekla je samohrana majka slepe devojke, 54-godišnja Danica Vukosavljević, rodom iz Drljače kod Siska, a potom i nastavila da priča:

– Ovaj dar je mene i Suzanu zaista mnogo obradovao, jer je moja ćerka skoro operisana u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji. Ovog puta, međutim, nismo bile tu zbog očiju, već zbog plastične operacije. Suzana je morala da bide podrvgnuta hirurškom zahvatu jer je pre nekoliko meseci zadobila teške opekotine. Iako ne vidi, spretno se kreće po kući. Međutim, nije uvek tako. U prolazu pored šporeta oborila je šerpu i vrelo ulje izlilo se na nju. Operacija je prošla u najboljem redu, ali moraće da bude obavljen još jedan zahvat 9. januara. Zbog toga su nam lekari za 8. januar zakazali pregled očiju, imajući u vidu da nam je dolazak u Beograd naporan i za nas veliki trošak. Nadam se da će nam tada odrediti i tačan datum transplantaciju rožnjače. Naravno, ova druga operacija neće biti tako brzo, pošto različiti hirurški zahvati ne mogu da se rade odmah jedan za drugim. Upravo zato nam je svaki dinar zlata vredan, a ovaj poklon naših sunarodnika tako dragocen.
Novčani dar anonimne porodice iz Australije odmah je prosleđen Danici i Suzani Vukosavljević u Novi Bečej. Ništa manje ganut novim prilogom zemljaka sa Banije, gde je i sam rođen i gde je ranjen kada je rat počeo nije bio Dragan Marić, otac teško bolesne Nikolije. Sa četvoročlanom porodicom živi u bivšoj kasarni JNA u Mladenovcu, pošto su 1992. godine morali da napuste svoj stan u Sarajevu, gradu u kome je Dragan službovao i u kom je Nikolija provela prve meseca života.