Светосавска прослава у Куфштајну

Светосавска-прослава-у-Куфштајну
Светосавска прослава у Куфштајну

Светосавска прослава у Куфштајну

У недељу, 28. јануара 2024. године, Српска православна црквена општина Куфштајн после Свете Литургије организовала је Светосавску прославу са културно-уметничким програмом у општинској сали у оближњем Швојху (Schwoich).

Прелепо организованој прослави од стране учитељица Просвјетине школе српског језика у Куфштајну и Фигену, тј. попадије Марије Гавриловић и Милице Лукић и кумова овогодишње славе Светог Саве, породица Митић и Стојиљковић, присуствовао је велики број парохијана који је испунио салу до последњег места. Прослави су присуствовали и градоначелник Швојха, Петер Пајер (Peter Payr), Оливер Ранисављевић, председник Заједнице Срба Тирол и потпредседник СПОЈИ, као и мр Владимир Влајић, члан Управних одбора Савеза Срба у Аустрији и Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ.

Владимир Влајић се у име Савеза Срба у Аустрији укратко обратио свим гостима објаснивши да је Савез Срба у Аустрији после неколико година мировања поново покренут у мају 2023. године уз учешће млађих али ништа мање искусних снага из целе Аустрије, као и да је од тада покренута модернизација савеза, почевши од грба, преко медијске и јавне презентације, па све до статута и увођења правилника. Нагласио је да је тренутно у изради модерна и функционална интернет страница, која ће свима бити доступна на адреси www.savezsrba.at а на којој ће бити доступан и дуго чекани календар дешавања у који ће свако удружење или појединац из целе Аустрије моћи да унесе свој претстојећи догађај, како би се убудуће смањила преклапања дешавања и како бисмо сви били боље информисани и приближили се једни другима и радили на нашој слози и саборности са циљем да створимо боље услове за наше будуће нараштаје.

На прослави је био присутан и Оливер Ранисављевић, који је уз Биљану Вржогић један од два кандидата на листи 2 – ФСГ Тирол на актуелним изборима за радничку комору, а који у Тиролу трају до 8. фебруара 2024. Гласати може свако ко је у радном односу, небитно које држављанство поседује. Гласање се довија или путем поште или директно у свом предузећу где сте запослени.

Detaljnije