Светосавска прослава у Винер Нојштату

Светосавска-прослава-у-Винер-Нојштату
Светосавска прослава у Винер Нојштату

Светосавска прослава у Винер Нојштату

У оквиру свечане прославе Светог Саве, која је окупила православне вернике из околине Винер Нојштата, са задовољством истичемо присуство чланова управног одбора Савеза Срба у Аустрији.

Посета чланова управног одбора Савеза Срба у Аустрији није само симбол подршке, већ и израз залагања за очување и унапређење српске духовности и културе. У наредним редовима сазнаћете више о току ове свечане манифестације.

„Данас широм белог света,
свуда где се српски збори,
„Ускликнимо Светом Сави“,
побожна се песма ори“.

Тако је било и 27. јануара 2024. године. у цркви Светог мученика Платона Бањалучког у Винер Нојштату, где се окупио велики број верника, пре свега да молитвено обележе дан Светог Саве. Након свете литургије, присутни су се упутили у оближњи Лихтенверт, где је прослава настављена у свечаној сали уз пригодан културно-уметнички програм.

Овогодишњи кумови породице Зорнић, Миленковић, Кричак уложили су много труда да за све присутне обезбеде незаборавно искуство. Приредили су и срдачну добродошлицу уз погачу и со, а за све присутне обезбедили су храну, пиће и поклоне за децу. Отац Бране Бијелић је на самом почетку освештао славски знамење и преломио колач са кумовима.

Након тога, присутни малишани су им се придружили на бини, где су сви заједно отпевали химну Светом Сави, а након тога уз музичку пратњу и химну – Боже правде.
Након кратког обраћања свештеника, настављен је богат културно-уметнички програм. Поред великог броја деце која су нас обрадовала својим рецитацијама, програм су својим наступима увеличала деца из следећих удружења:

  • КУД Јовај Јовановић Змај – Соленау
  • КУД Дукат – Траискирхен
  • КУД Младост – Леоберсдорф
  • КУД Крагујевачки октобар – Матерсбург
  • Просвјета- Школа српског језика у Вр. Нојштат

На сцени су се смењивала велика и мала деца у ношњама, рецитације, кола, песма, хармоника. И учесници програма и сва присутна деца награђени су богатим пакетићима.

Ова свечаност посвећена Светом Сави оставила је неизбрисив траг у срцима свих присутних. Оваква окупљања представљају не само духовно искуство већ и снажан израз јединства српске заједнице.

Detaljnije