Пријем у организацији Генералног конзулата Србије у Њујорку поводом Дана државности Србије

Пријем-у-организацији-Генералног-конзулата-Србије-у-Њујорку-поводом-Дана-државности-Србије
Пријем у организацији Генералног конзулата Србије у Њујорку поводом Дана државности Србије

субота, 09.03.2024,  23:20 -> 23:29

Извор: Александар Жигић

Пријем у организацији Генералног конзулата Србије у Њујорку поводом Дана државности Србије

У Хотелу „Кимберли“, у центру Менхетна, први пут од обнове државне самосталности Србије 2006. године, у организацији Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку, одржан је свечани пријем поводом Дана државности Србије.

Догађају је присуствовало преко 250 званица, међу којима су били бројни представници Града Њујорка, Привредне коморе Њујорка, пословне заједнице, УН и дипломатско- конзуларног кора, СПЦ и српске дијаспоре.

Присутнима су се обратили генерални конзул др Владимир Божовић и заменик градоначелника и градски секретар за међународну сарадњу Едвард Мермелстајн. Божовић је у свом говору истакао историјску и симболичку важност 15. фебруара, Сретења, за успостављање модерне државности Србије. Рекао је да обележавање овог дана представља одавање почасти слободарском духу и државотворним прегнућима српског народа. Нагласио је да заједно са прославом Сретења у срцу Њујорка, такође славимо и историјско савезништво Србије и САД, као и достигнућа српске заједнице у САД, посебно америчких Срба у Њујорку. Подсетио је на примере историјског савезништва две земље, као и посебност српске заједнице у Њујорку. У овом контексту навео је да се посебно снажна потврда историјске утемељености односа Србије и САД догодила 1918. године, када је председник Вудро Вилсон прогласио Дан молитве за српски народ и наредио да се српска застава вијори изнад Беле куће у част жртава српског народа и савезништва САД и Србије током Првог светског рата.

Такође је подсетио да је током Другог светског рата, у оквиру Операције „Халијард“, највеће спасилачке акције у америчкој историји, уз помоћ Срба из прањанског краја, више од 500 оборених америчких ваздухопловаца безбедно враћено иза савезничких линија.

Генерални конзул др Владимир Божовић је истакао да му чини посебну част да се недавно у Њујорку, у време његовог мандата, одиграло још једно значајно и историјско подсећање на ово пријатељство. На церемонији подизања заставе, градоначелник Њујорка Ерик Адамс, је 26. фебруар 2024. године прогласио Дан српске баштине. Напоменуо је да су ови догађаји, проглашење Дана спрског наслеђа и подизање српске тробојке у Парку Болинг Греен, месту од историјске важности за САД, били први те врсте у историји српско-америчких односа у оквиру града Њујорка. Тиме су градоначелник Адамс и Град Њујорк исказали дубоко поштовање Србији и српском народу, као и признање историјском доприносу српске заједнице друштвеном, економском и културном профилу Њујорка. Божовић је посебно подвукао да ниједна клеветничка кампања, без обзира на њен интензитет, не може да умањи ово наслеђе, углед Србије у САД или унапређење билатералних односа две земље. Указао је да посвећеност Србије неговању пријатељства и унапређењу партнерства са Сједињеним Државама и Њујорком остаје непоколебљива.

У овом контексту нагласио је да му недавно преузимање функције генералног конзула Србије у Њујорку чини част и пружа јединствену прилику да представља Републику Србију, не само у овом космополитском граду, већ и конзуларном подручју које покрива значајан део САД. На овој линији, као и у складу са снажним мандатом који је добио од председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Србије, исказао је личну посвећеност пружању пуног доприноса унапређења билатералних односа Србије и САД на стратешки одговарајући ниво, примерен нашим заједничким вредностима и обостраним интересима.

Најавио је додатни ангажман Генералног конзулата према америчким партнерима у циљу афирмације односа у свим областима, за шта постоје значајни потенцијали – од економске сарадње, преко културне размене до свеобухватнијег политичког разумевања. Посебно је нагласио да у свом наступу према америчким званичницима и релевантним пословним круговима истиче да Србија не тражи помоћ САД, већ економски ангажман заснован на атрактивним и одрживим могућностима улагања. Кредибилитет Србије у том погледу потврђује чињеница да је наша земља убедљиви лидер у региону у привлачењу страних улагања, као и да је регулативно отворена за америчке инвеститоре и пратеће пословне стандарде. Генерални конзул др Владимир Божовић је напоменуо да је овај приступ интегрални део спољне политике Србије да се кроз сарадњу са САД заједнички адресирају отворена питања и постојећи изазови у региону, на начин који одражава заједничке вредности и аспирације.

Заменик градоначелника Њујорка и градски секретар за међународну сарадњу Мермелстајн сe захвалио на позиву и могућности да поводом Дана државности Србије пренесе честитке градоначелника Адамса. Оценио је да је историја односа две земље импресивна, уз назнаку да су нарочити допринос у том погледу имали амерички Срби, посебно српска заједница у Њујорку. На тој линији, истакао је да се овом приликом не славе само изузетне личности попут Николе Тесле, већ и сви српски имигранти који су пристизали у Њујорк у последњих 200 година. Истакао да је Њујорк обогаћен њиховим доприносом у свим сферама јавног живота, због чега идентитет овог града обухвата и богато српско наслеђе. Наведено обавезује на поштовање и пружање даљег доприноса односима две земље и улози српске заједнице у Граду Њујорку.

Такође је истакао је да се у овом контексту ради о односу међусобног поверења и поштовања, због чега је градско руководство веома ентузијастично у погледу могућности даље комуникације и сарадње са представницима Републике Србије и члановима овдашње српске заједнице.            

Говорима је претходило извођење српске и америчке химне од стране Софије Морел. Пријем су својим наступом такође увеличали чланови КУД „Опанчићи“ из Њујорка, као и џез дует Влада Динић и Милош Чекић (клавир и саксофон). Током вечери, песму „Тамо далеко“ је извела корејска уметница Јухјун Ли. У репертоару нашег дуета су биле бројне традиционалне српске песме, којима је, по њеним речима, посебно била импресионирана позната британско- индијско-америчка глумица Техмина Суни.

Присутни су имали могућност и да уживају у српским специјалитетима.

Detaljnije