Вратили се из Америке да би у Србији одгајали децу

Вратили-се-из-Америке-да-би-у-Србији-одгајали-децу
Вратили се из Америке да би у Србији одгајали децу

петак, 08.03.2024,  16:26 -> 22:42

Извор: Кабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа с дијаспором

Вратили се из Америке да би у Србији одгајали децу

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен са координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић је, поводом празника Дана жена, посетио Жељку Петровић која се са породицом, после 10 година рада у дијаспори, вратила у Србију.

Жељка, која је дипломирала кинески, уз који перфектно говори још три светска језика, са мужем Мирком који је инжењер електротехнике, шест година је живела и радила у Минхену, одакле су се одселили у Далас. После четири године рада и живота у Сједињеним Америчким Државама донели су одлуку да се са двоје деце, сином од шест и ћерком од три године, трајно врате у своју отаџбину.

„И у Немачкој и у САД имали смо добро плаћене послове и каријеру у успону. Међутим, пресудила је љубав према породици и својој земљи. Нисмо могли да дозволимо да нам деца одрастају у систему који нема ову нашу балканску душу. Желели смо да одрастају на нашим моралним и духовним вредностима, да уче свој српски језик и ћирилицу, иако су већ у вртићу у САД одлично говорили енглески. Преломили смо и нисмо се покајали. Деца су срећна у Београду, брзо су нашла нове другаре у обданишту“, каже Жељка.

Брачни пар Петровић само је један од више од 21.000 држављана Србије који су се током прошле године вратили у матицу из дијаспоре. Петровићи кажу да се вратило неколико њихових познаника и пријатеља, а да још многи најављују повратак јер се, како каже, у Србији данас ипак много боље живи него пре 10 година кад су они отишли из земље. Ипак, наводе да и даље постоје неке, пре свега бирократске, препреке за повратнике.

Министар Милићевић захвалио је Петровићима на патриотској одлуци да се врате у своју земљу и у њој одгајају децу. Истакао је да ће држава учинити све како би максимално олакшала повратак свима који то желе, посебно када је у питању решавање процедуралних и административних препрека. Подсетио је да се наша земља убрзано гради и економски развија, а да нам је управо за тај развој потребан сваки наш стручњак, али и обичан радник, који тренутно ради и живи негде у иностранству. Посла у Србији данас има за све који желе, а уз неспорни раст економије из месеца у месец ће да расту и плате у нашој земљи, нагласио је министар.

Detaljnije