Милићевић и Стаматовићем о летњим камповима за младе из дијаспоре

Милићевић-и-Стаматовићем-о-летњим-камповима-за-младе-из-дијаспоре
Милићевић и Стаматовићем о летњим камповима за младе из дијаспоре

среда, 13.03.2024,  13:41 -> 13:51

Извор: Танјуг

Милићевић и Стаматовићем о летњим камповима за младе из дијаспоре

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милицхевицх састао се у Чајетини са председником Општине Чајетина Миланом Стаматовићем како би разговарали о укључивању те општине у програм Владе Србије за организовање летњих кампова за младе из дијаспоре.

„Наш циљ је да ојачамо постојеће и стварамо још чвршће везе између матице и дијаспоре, то чинимо приближавајући Србију дијаспори и умрежавајући удружења која окупљају Србе ван Србије, али тачно је и да у Србији морамо да сагледамо потенцијале дијаспоре која располаже и људским и финансијским потенцијалима“, казао је Милићевић.

Он је додао да свака општину у Србији треба да размишља о својим суграђанима који живе ван Србије, а као пример добре праксе навео је општину Велико Градиште које има Одељење које се бави дијаспором са којом је направила заједничку иницијативу и изградила село Чешљева бара.

„Ми акценат стављамо на младе, трећу и четврту генерацију. У протеклих годину дана се вратило 21 хиљада наших сународника што је довољан показатељ да је Србија јака и стабилна и ми желимо да се још више њих врати“, казао је Милићевић.

Он је навео да су летњи кампови осмишљени прошле године, да је одражано 22 кампа и да их је посетило 5.000 младих.

„Сматрамо да су Чајетина и Златибор, бисер Србије и циљ нам је да млади који живе ван Србије не упознају само Београд, већ и унутрашњост и кад упознају природне лепоте и културно-историјску баштину верујемо да ћемо их подстаћи да размишљају о Србији и у наредном периоду“ казао је Милићевић.

Министар је додао да су спремни да понуде партнерски однос локалним самопуравама које би требало да се пријаве на конкурс које ће то министарство објавити, као и да очекује да ове године у Србији борави око 10 хиљада младих из дијаспоре.

„Не морају наши сународници када размишљају о одморима да оду ван Србије, већ треба промовисати наше природне лепоте и позвати их да посете нашу земљу“, рекао је Милићевић.

Он је додао и да се планира организовање инестиционих конференција.

„Наша дијаспора располаже финансијским и људским капиталом и постоји велика жеља да своје послове прошире послове у Србији. Ми ћемо организовати инвестиционе конференције тако што ћемо рецимо у Штутгарту окупити привреднике, а општине ће представити своје потенцијале како би их заинтригирали да улажу у Србију“, закључио је Милићевић.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић казао је да ће сарадња са дијаспором значити много за ту општину и да су спремни да буду добри домаћини, као и да пруже све ресурсе да би се деца која долазе у Србију осећала као код своје куће и научила нешто о својој домовини.

„Глобална дешавања сигурно нама иду у прилог, јер све што се дешава по свету није добро, а сигурно наши људи виде прилику да новац који су зарадили и репутацију коју су стекли по свету, врате и уложе у домовину. Ми смо отворени за то, ми имамо потенцијале и ресурсе да направимо сарадњу и да радимо на промоцији Србије“, казао је Стаматовић.

Detaljnije