Летњи кампови у Трсту – распуст за памћење

Летњи-кампови-у-Трсту-–-распуст-за-памћење
Летњи кампови у Трсту – распуст за памћење

среда, 13.03.2024,  11:09 -> 12:49

Летњи кампови у Трсту – распуст за памћење

У Трсту је некада живео и радио Доситеј Обрадовић, српски просветитељ и реформатор. То је и био разлог да се покрене иницијатива за отварање летњег двонедељног кампа „Италијански уз лепоте мора“. Идеја је да наши средњошколци споје лепо и корисно и да у јединственом кампу, уз професоре и аниматоре, науче основе италијанског језика, али и да им време проведено у Трсту остане успомена за цео живот.

Уз спорт и игру, свако учење добија једну нову, занимљивију димензију, па тако и учење страног језика. Ту добитну формулу применили су и организатори летњих двонедељних кампова у италијанском граду Трсту, граду који Срби насељавају још од 18. века, и чији су трагови и данас видљиви на сваком кораку.

Некада је ту живео и радио Доситеј Обрадовић, српски просветитељ и реформатор. То је и био разлог за оснивање Образовног центра Доситеј Обрадовић уТрсту и покретање иницијативе за кампове где би наши средњошколци, уз професоре и аниматоре научили основе италијанског језика и провели део свог летњег распуста.

„Зависи од тога колико им је предзнање, уколико имају неко предзнање наставићемо тамо где су стали у њиховим школама или у приватној настави, зависи где су већ учили италијански, док они који су кренули од нуле крећу од основа италијанског језика.

Наш циљ не може бити да они за две недеље проговоре италијански језик, али сигурно да се приближе култури, да науче неке основне ствари, не само језик, већ и да се забаве, да упознају вршњаке који живе у том граду.

Ја сам прошле године била ангажована скоро 24 часа дневно, пратила сам их и у настави, и поподне на једрењу, и увече у граду, било је то искуство које је обележило моје лето“, каже Маја Врањеш, професорка италијанског језика.

Нека врста пробног кампа одржана је прошлог лета, да би ове, 2024. године организоване 4 смене. Пројекат је наишао на леп одјек код родитеља и ђака, а крајњи циљ је отварање Средње језичке школе “Доситеј Обрадовић”.

„Идеја нам је да отворимо италијанску средњу школу за нашу децу која, или имају или немају знање италијанског језика. Школе ће бити на италијанском језику, а Образовни центар Доситеј Обрадовић се тако зове јер ће се ићи по италијанском школском систему, али је предвиђено да се настави са учењем српског језика, историје, књижевности и културе.

Тако да ученик, у овом случају средњошколац не заборави ни свој језик ни културу и историју, већ да буде богатији једном другом културом, као што је италијанска култура, и једним другим језиком. То ће бити језичка гимназија и локалне власти то подржавају овај пројекат. А кампове организујемо да бисмо имали референцу, да се сами родитељи и ученици упознају са тим у ком контексту то радимо“, каже Јелена Жилић из Образовног центра „Доситеј Обрадовић“.

Ђаци ће, осим учења језика, моћи да се баве разним спортским активностима попут веслања, једрења или роњења у природном резервату Мирамаре. У сваком погледу, следи лето за памћење…

Detaljnije