Месец српске културе у Словенији

Месец-српске-културе-у-Словенији
Месец српске културе у Словенији

петак, 24.05.2024,  12:11 -> 12:13

Месец српске културе у Словенији

У оквиру бројних активности на промоцији и очувању српске културе и традиције Амбасада Републике Србије у Љубљани, трећу годину за редом, организовала је Месец српске културе у Словенији.

У оквиру бројних активности на промоцији очувања српске културе и традиције, Амбасада Републике Србије у Љубљани, организовала је Месец српске културе у Словенији, трећу годину за редом.

Са жељом да ова лепа манифестација добије традиционални карактер, изложбом Од соколских друштава до првог Олимпијског комитета Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца званично је отворен Месец српске културе.

„Оно што је велики раритет ове поставке, поред архивске грађе, су две медаље наше чувене Милице Мандић, два злата, једно из Лондона, друго из Токија“, каже Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда.

Изванредан наступ Ансамбла Коло, одушевио је све присутне у Цанкарјевом дому у Љубљани, а најмлађе је својим наступом и радионицама за децу импресионирао писац Урош Петровић.

„Радујем се што сам у Љубљани и што радим са нашом децом, а радујем се и свим следећим сусретима. Наравно, нисам правио обичан књижевни сусрет, већ је то била радионица за размишљање. Изаћи ћу ја промењен одавде, надам се и да ће они мало да се промене, увек, наравно, на боље. Овде су наша деца доказала да лепо размишљају и покупили су ми пуно лоптица, тако да ћу следећи пут морати да их понесем више“, каже Петровић.

Српски пчелари су на Галусовом Набрежју поред Љубљанице представили мед, извор живота.

„Ово је више него интересантна прича, морам да признам да је нисмо ми измислили…видели смо како раде Париз, Лондон, Беч, Њујорк, па смо и ми покушали тако нешто да урадимо. У Словенији имамо јако пуно пријатеља са којима сарађујемо, и са Словеначким пчеларским савезом и Пчеларском академијом и то је један разлог више да им испричамо у срцу Љубљане ово шта ми радимо“, каже Станко Рајић, Београдско удужење пчелара.

„Као и претходне две године потрудили смо се да различитим изложбама, представама, наступом националног Ансамбла Коло, као и другим вредним догађајима, задовољимо културне потребе, не само Срба у Словенији, већ и шире словеначке јавности. Верујемо да ће као и ранијих година, више хиљада посетилаца из читаве Словеније уживати у богатом, садржајном културном програму који смо са нашим парнерима припремили“, каже Горан Марковић, отправник послова Амбасаде Републике Србије у Словенији.

„Трећег јуна отворићемо изложбу у самом центру Љубљане „Иво Андрић и Словенија једна љубав која нема краја“, каже Александар Гаталица, први саветник за културу Амбасаде Републике Србије, а њом се и завршава овај Месец српске културе у Љубљани.

Detaljnije