Игра за 8. март

Игра-за-8.-март
Игра за 8. март

Најстарији наш клуб у Аустрији, Јединство из Беча, протеклог викенда прославио је Дан жена. Од свог оснивања, пре 54 године, Јединство не заборавља на празник посвећен лепшем полу и увек га обележавају са пријатељима из аустријских институција. И овај пут су званичници Аустрије, председник бечке општине Леополдштат, у којем се налази седиште клуба, Александер Николај и председница Радничке коморе Аустрије (АК) Ренате Андерл присуствовали прослави Дана жена.

Извођачки ансамбл

У пригодном програму наступиле су разне секције Јединства. Најпре су се представили најмлађи чланови фолклорне секције, а потом пионири, средњи и извођачки ансамбл, изводећи игре из домовине. Такође, и певачка група клуба певала је у част женама. Најмлађи чланови за овај дан припремили су и лепе рецитације, од којих је једна изведена на немачком језику, због високих гостију. Управа клуба, према устаљеној традицији, већ на улазу честитала је свим женама њихов празник дајући им каранфиле. Председник друге бечке општине Николај у свом обраћању говорио је у суперлативу о Јединству. Он је истакао да је Јединство неодвојиви део Леополдштата и да бечке власти са тим друштвом имају већ историјску сарадњу. Николај је изразио спремност да и даље подржава рад Јединства.

Борба за права
Председница Радничке коморе Ренате Андерл указала је да предстоје важни избори одборника у скупштини те институције. Подсетила је да на изборима за Радничку комору могу да гласају сви запослени у Аустрији, без обзира на држављанство. Такође је говорила и о сталној борби жена за своја права.

Првомајска парада
Функционери аустријских институција дуго су остали у клубу ћаскајући са управом и члановима, као и председником Аустријског савеза српског фолклора Александра Станковића који је, такође, присуствовао приредби.

Договорено је да ће Јединство на прослави Дана рада, 1. маја, учествовати на првомајској паради коју Социјалдемократска партија Аустрија (СПО) сваке године организује у центру града.

Извор:

Detaljnije