Висок проценат студената који би се вратили у Србију

Висок-проценат-студената-који-би-се-вратили-у-Србију
Висок проценат студената који би се вратили у Србију

субота, 16.03.2024,  14:23 -> 19:58

Извор: ОССИ

Висок проценат студената који би се вратили у Србију

Сајт Стартуј Инфостуд и Организација српских студената у иностранству (ОССИ) спровели су истраживање које показује да чак 81 одсто студената из иностранства жели да се врати у Србију.

Истраживање је спроведено уз подршку Министарства туризма и омладине, а студенти испитаници који се тренутно школују ван граница земље изнели су ставове о томе где би волели да живе и раде по завршетку високошколског образовања.

У анкети је учествовало више од 1.100 испитаника, а највише младих је рекло да би да се врати из породичних разлога.

Структура, према врсти студија које похађају студенти из Србије у иностранству, показује да је 57 одсто њих уписано на основне студије, док је 27 одсто на мастеру, а 16 одсто на докторским и специјалистичким студијама.

Минимална плата за коју желе да раде је 166.000 динара (око 1.400 евра). Када је реч о минималној плати прихватљивој за рад у Србији, три петине студената би радило за до две просечне плате, што је до 166.000 динара, док би сваки пети испитаник хтео да има три просечне зараде до 249.000 динара.

Интересантно је напоменути да 16 одсто студената очекује плату изнад три просечне зараде, односно већу од 250.000 динара, док би шест одсто њих радило за просечну плату 83.000 динара.

Интересантан податак о онима који планирају да се врате је да то желе из породичних разлога. Чак 70 одсто испитаника истиче породичне разлоге као кључни мотив за повратак, док близу четвртине, њих 23 одсто, наглашава да један од фактора који утиче на одлуку о повратку јесте запошљавање у својој земљи. Осталих седам одсто наводи разне факторе попут образовања, патриотизма, традиције и друге.

  Срце каже ДА, очекивања кажу НЕ

„За српске студенте у иностранству постоји уврежено мишљење да су отишли без жеље за повратком, и да их у томе додатно потхрањује чињеница да стипендије, захваљујући којима студирају, махом добијају од страних држава и образовних институција. Наше истраживање
је указало на промену овог тренда, као и на то да су породичне вредности, као конститутивни део нашег националног идентитета, главни разлог за повратак у матицу. Друштвена клима (владавина права и институција) је као главни услов за повратак младих у матицу надвладала економске и финансијске услове. Можемо истаћи да први пут сведочимо оваквим резултатима, те је уочљив велики заокрет у овој области у односу на сва доступна претходна истраживања.

Организација српских студената у иностранству недвосмислено остаје одана својим најважнијим циљевима: сабирању и повезивању наше младе академске заједнице у расејању и подстицају повратка у матицу, које остварује већ 26 година, кроз деловање у 24 међународна огранка распрострањених широм земаљског шара. Резултати овог истраживања фокусирали су оријентир на важне теме и изазове, којима ћемо настојати да се плодоносно бавимо“, пише у саопштењу ОССИ.

Detaljnije