ZEMLJACI U NORVEŠKOJ ZADOVOLJNI RAZGOVOROM SA NAŠIM DIPLOMATOM

Savetnik Ambasade Srbije Radiša Grujić učestvovao je u Parohijskom domu u Oslu u razgovorima o bilateralnim odnosima Republike Srbije i Kraljevine Norveške i odgovarao na pitanja prisutnih.
– Norveška će neposredno posle EU olakšati vizni režim za građane Srbije. Značajnu promenu treba očekivati već početkom iduće godine – “obećao” je Grujić.

Oni koji duže borave u Norveškoj ne pamte kada se Ambasada na ovaj način obratila dijaspori. “Račun je položen” u svemu, od nedavne posete premijera Jensa Stoltenberga Beogradu do odgovora na konkretna pitanja, koja su samo na prvi pogled izgled male stvari jer znače život.

– Norveška, koja nije članica EU, izdašno podržava Srbiju u procesima evropskih integracija. U poslednjih sedam godina dala nam je i 140 miliona evra nepovratne pomoći za razne projekte. “Telenor” je ušao na tržište mobilne telefonije kao najveći strani investitor u Srbiji. Aviokompanija niskih troškova, “Norvidžn”, uskoro će osim subotom leteti i sredom do Beograda… – rekao je Grujić.

On je odgovarao i na sasvim lična pitanja studenata kojima, na primer, neobaveštenost zagorčava život u Norveškoj.
Umesto volom na ražnju i trubačima iz zavičaja, najstarija parohija SPC u Norveškoj “Sveti Vasilije Ostroški” obeležila je svoj jubilej, deceniju i po od osnivanja, jesenjim triptihom razgovora o religioznosti, diplomatiji i pijetetu koji je posvetila jugoslovenskim internircima u Norveškoj 1942-1945.