Završen privredni sajam „EXPO 2017“

Drugi Svesrpski samit poslovne i akademske zajednice u organizaciji Udruženja srpskih privrednika Švajcarske, uz podršku Privredne komore Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Loznice održan je od 2. do 4. juna u Ditikonu, nadomak Ciriha.

Privredni sajam „EXPO 2017“ trajao je tri dana i okupio oko 60 izlagača iz Srbije i dijaspore. U toku samita organizovana su četiri izuzetno posećena foruma: Poslovni forum Srbija – Švajcarska, Biznis forum dijaspore Poslovnog saveta za dijasporu PKS-a, medijski i akademski forum. Na Samitu je u okviru medijskog foruma predstavljen projekat „Tišina“ koji govori o 410 srpskih manastira, autora Predraga Stojića.

Prema rečima savetnika u Vladi Srbije za dijasporu Vladimira Božovića ove godine Udruženje srpskih privrednika Švajcarske je poseban fokus stavilo na saradnju srpskih i švajcarskih privrednika, a Vlada Srbije je tu da ih ohrabri i podrži.

Svesrpski samit koji se održava drugu godinu zaredom je nacionalni projekat koji na jednom mestu okuplja privrednike, poslovne asocijacije, bankare, naučnike, profesore i umetnike iz Srbije i dijaspore, rekli su u Privrednoj komori Srbije. Takođe, predstavljeni su brendovi i turistička ponuda Loznice.

Ambasadorka Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković, istakla je da su ovo prvi ozbiljni koraci osnaživanja veza dijaspore Švajcarske sa maticom, ali da je potrebno u narednom periodu snažnije zalaganje svih institucija kako u Srbiji tako i u Švajcarskoj kako bi se ovaj i slični događaji unapredili.

Ministarstvo spoljnih poslova – Odeljenje za migracionu politiku i dijasporu, diplomatsko – konzularna predstavništva Republike Srbije u Švajcarskj i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu  podržali su inicijativu Udruženja srpskih privrednika iz Švajcarske.

Izvor/foto: www.dijaspora.gov.rs