Zavičaj okupio prijatelje

Kulturno-umetničko društvo Zavičaj iz Tulna okupilo je na svom godišnjem koncertu klubove iz Donje i Gornje Austrije i Burgenlanda koji su prikazali kako deca neguju srpsku tradiciju i kulturu. Domaćin se predstavio sa sva svoja tri folklorna ansambla – dečjim, izvođačkim i veteranskim sastavom.

Pred oko 200 okupljenih zemljaka u publici u bogatom programu su, pored domaćina, učestvovali KUD Semberija i Majevica iz Prezbauma, KUD Dukat iz Trajskirhena, KUD Kragujevački oktobar iz Materzburga i KUD Mlava iz Linca.

Najpre su mališani pokazali šta su naučili od koreografa Aleksandra Pantića. Pantić je mladi koreograf koji je od osnivanja, pre osam godina, zadužen za folklornu sekciju Zavičaja.

– Volim folklor, a posebno da radim sa decom – kaže Pantić.

U pauzama između sjajnih nastupa folklornih ansambala predsednici društava pozdravili su u izjavama za „Vesti“ osnivanje Udruženja Srba u Austriji, posebno uključenje države Srbije u ujedinjavanje Srba u Austriji.

Milan Zarić, predsednik Zavičaja, ističe da je dobro što je formirano Udruženje jer Savez Srba u Austriji ne funkcioniše godinama i ne pomaže društvima u njihovom radu. Ističe da je dobro što konačno država Srbija pokušava da ujedini Srbe u dijaspori.

– Nemamo nikakva posebna očekivanja od nove organizacije, ali imamo nadu da će konačno jedna krovna organizacija sve nas okupiti – rekao je Zarić.

Nebojša Kračunović Puma, predsednik KUD-a Kragujevački oktobar, društva koje je ove godine obeležilo četiri decenije postojanja, takođe pozdravlja pokušaj matice da ujedini klubove u dijaspori.

– Nažalost, u Austriji smo već duže razjedinjeni i nijedna krovna organizacija gotovo da ne funkcioniše – dodaje Kračunović.

I Žika Petrović, predsednik KUD Semberija i Majevica, ukazuje da Savez Srba u Austriji, koji je trebalo da bude krovna organizacijama svim srpskim klubovima u ovoj zemlji, ne funkcioniše.

– Dobro je što je osnovano novo udruženje. Dobro je da je naša matica stala iza novog udruženja i što postoji cilj da se svi okupimo pod jednim krovom, da budemo konačno jedinstveni i zajednički deo napora u poboljšanju našeg položaja – ističe on.

Sva trojica, međutim, izražavaju žaljenje što na svečano otvaranje prostorija Udruženja Srba u Austriji nisu pozvani svi naši klubovi i što nisu bili direktno obavešteni o formiranju udruženja, ali iskazuju spremnost na saradnju i uključenje u rad te organizacije.

Roditelji, dovedite decu

Aleksandar Pantić kaže da je sve teže mlade pridobiti za folklor, što je velika šteta.

– Teško je održati im koncentraciju duže od 15 minuta, pa se dovijam na sve načine prilikom uvežbavanja koreografija.

Ističe da se sa decom kroz druženje i lepe reči može postići mnogo, a ne strogoćom.

Milan Zarić, iako prezadovoljan ovogodišnjim odzivom mališana, kaže da je sve teže pridobiti decu za negovanje tradicije i kulture.

– Veoma je važno da deca u što mlađem uzrastu dođu u društva, kasnije ih je teško za to privoleti. Mislim da je tu presudna uloga roditelja. Oni imaju sve manje slobodnog vremena, a to malo što imaju mnogi ne koriste da kod dece probude vezanost za otadžbinu – smatra Zarić.

Чланак Zavičaj okupio prijatelje се појављује прво на Vesti online.

Original Article