ZAUSTAVLjEN POKUŠAJ REVIZIJE ISTORIJE

Serbisk riksforbund i Norge

SAOPŠTENjE ZA MEDIJE

ZAUSTAVLjEN POKUŠAJ REVIZIJE ISTORIJE

Savez srpskih udruženja u Norveškoj obaveštava javnost da je u zajedničkoj akciji Srba u Norveškoj i norveških prijatelja Srba i Srbije zaustavljen pokušaj revizije anti-fašističke istorije u režiji Gorane Ognjenović i Nataše Mataušić iz Hrvatske.

U sklopu projekta „Thanking the People of Norway“ na Univerzitetu u Oslu je bila zakazana izložba u galeriji „Sverdrup“ u periodu 14.februar – 5.april. Izložba je trebala da predstavi istoriju jugoslovenskih interniraca u nacističkim logorima u drugom svetskom ratu u Norveškoj i da se na taj način iskaže zahvalnost norveškom narodu. Organizovanje ove izložbe bi bilo za svaku pohvalu, da autorka Gorana Ognjenović nije u svojim prethodnim člancima i konceptu izložbe drsko negirala činjenicu da je među internircima bilo 89 % (po nekim norveškim izvorima čak i 94 %) Srba. U svojim ranijim člancima, G.Ognjenović je većinu srpskih interniraca okvalifikovala kao nekakve pravoslavne Hrvate i Bosance, ne pominjući ih nijednom rečju u svojoj izložbi. Svako naknadno etnificiranje žrtava apsolutno je neprihvatljivo, naročito ako je bazirano na iskrivljevim činjenicama i sa ciljem dobijanja dnevno-političkih poena! U prilog „ozbiljnosti“ projekta ide i činjenica da su na otvaranje izložbe pozvani i najavljeni gosti iz ambasada Republike Hrvatske i BiH, ali ne i Republike Srbije.

Takođe, potpuno nepovezivo za izložbu zahvalnosti norveškom narodu, jedan deo izložbe je trebao biti posvećen sistemu koncentracionih logora „Jasenovac“, gde bi se predstavio zvaničan broj (po hrvatskim vlastima i novoj upravi Memorijalnog centra „Jasenovac“) žrtava od 80 914, iako svi relevantni izvori ukazuju da je taj broj bio najmanje 6-7 puta veći. Koautorka izložbe, Nataša Mataušić, je upravo bila na čelu Memorijalnog centra „Jasenovac“ kada je ovaj projekat minimalizacije žrtava pokrenut. Takođe, za vreme njenog upravljanja Centrom, iz izložbene postavke su uklonjeni predmeti kojima su žrtve ubijane, veliki broj fotografija i dokaza i umesto njih postavljena nekakva umetnička postavka, sa jednim jedinim ciljem negacije brutalnosti i minimalizacije broja žrtava. Njen deo zadatka u okviru sporne izložbe u Oslu je očigledno bio da se, uz zahvalnost norveškom narodu, „serviraju“ podaci koji minimalizuju razmere zločina u Jasenovcu.

Povodom izložbe je u subotu, 26.januara formiran akcioni tim u okviru Saveza srpskih udruženja u Norveškoj koji je preduzeo akciju protesta i zaustavljanja revizionističke izložbe. Akciju su podržale obe parohije u Norveškoj, a dobijen je i blagoslov Njegovog Preosveštenstva, Episkopa Britansko-Skandinavskog, g.Dositeja. U svoje ime su, između ostalih, protestvovali naši norveški prijatelji, među kojima moramo pomenuti Franka A.Haugena, Knuta F. Torešena, istoričara iz Arendala i eksperta za istoriju drugog svetskog rata, kao i Kristijana Kaša, bivšeg oficira norveške vojske koji je srpskoj javnosti postao poznat uputivši javno izvinjenje zbog NATO- bombardovanja Srbije.

Posle velikog pritiska koji je usledio od strane Saveza srpskih udruženja, velikog broja Srba i naših Norveških prijatelja i ambasade Republike Srbije u Oslu, Univerzitet u Oslu je, samo tri dana posle početka akcije, u sredu, 30.januara otkazao otvaranje sporne izložbe i odložio novu

postavku za novembar 2013, kojoj će prethoditi šira stručna debata. Imena autorki su takođe izbrisana sa zvanične stranice galerije Sverdrup.

Akcija Saveza srpskih udruženja se nastavlja, naš osnovni zahtev je trajno uklanjanje Gorane Ognjenović i Nataše Mataušić iz svih daljih projekata vezanih za istoriju naroda na Balkanu, pošto njihov dosadašnji, a sigurno i budući rad, ide u potpuno suprotnom pravcu od pomirenja naroda na Balkanu. Savez sprpskih udruženja u Norveškoj želi da bude aktivni učesnik i partner u organizovanju nove postavke izložbe koja zaista treba da se održi, sa odgovarajućim sadržajem i da se na taj način izrazi najdublja zahvalnost norveškom narodu.

Savez srpskih udruženja u Norveškoj, 1.februar 2013. Prilog: protestno pismo Saveza

Serbisk riksforbund i Norge
Savez srpskih udruženja u Norveškoj

Savez srpskih udruženja u Norveškoj je krovna organizacija za 11 srpskih udruženja, odnosno za sve registrovane organizacije. Ovaj protest se šalje u ime svih udruženja koja predstavlja oko
7000 Srba u Norveškoj.

Izražavamo najoštriji protest zbog toga što Univerzitet u Oslu organizuje izložbu koja nema za cilj da ispriča istinitu priču o jugoslovenskim partizanima. Primetili smo napomenu na internet stranici galerije Sverdrup da je izložba odložena za novembar, ali ako katalog i ostali izložbeni materijal ostanu isti, demonstriraćemo ispred galerije pod parolom NE istorijskom revizionizmu priča o nacističkim žrtvama. Insistiramo da se katalog i izložbeni materijal revidiraju u skladu sa opšteprihvaćenim istorijskim činjenicama o nacionalnosti i etničkoj pripadnosti zatvorenika.

Takođe zahtevamo da se vođa projekta Gorana Ognjenović smeni sa tog mesta i da se izbegava svaka dalja saradnja sa njom oko budućih projekata na ovu temu. Postoji mnogo dokaza da Ognjenovićeva ima jasnu i vrlo izraženu antisrpsku agendu u norveškim novinama i medijima. Zbog toga ne želimo da nas predstavljaju ljudi sa takvim stavovima i da oni budu ti koji pričaju priče naših očeva i dedova.

Univerzitet u Oslu treba da ima na umu reakcije nakon što je izložba prikazana u Falstad centru. Izložba je izazvala veoma negativan publicitet u medijima što je produbilo suprotnosti među etničkim grupama iz bivše Jugoslavije u Trondelagu. Mnogi od nas, Srba u Norveškoj, su potomci žrtava hrvatskog genocida nad našim narodom tokom Drugog svetskog rata. Zbog toga se mi snažno ograđujemo od izložbe u sadašnjem obliku i vođstvu, i očekujemo da Univerzitet u Oslu zaustavi ovaj projekat.

Izjava Gorane Ognjenović data novinama VG, juna 2011. godine, da su Srbi bili manjina u logorima u Norveškoj, direktno je falsifikovanje istorije. Kada dođe do velikih tragedija, naročito za vreme rata, veoma je teško doći do tačnih podataka o svim žrtvama. Ali 70 godina posle rata, Jugoslovensko-norveško društvo raspolaže činjenicama za 4268 zarobljenika, od kojih su 3841 ili 89% bili Srbi. Pozivamo se na podatke dostupne iz prethodnih istraživanja i čekamo rezultate dodatnih istraživanja koja su u toku na Univerzitetu u Tromsu pod okriljem Narvik centra, koji će, između ostalog, biti objavljeni u jednoj doktorskoj disertaciji.

Svesni smo da je bilo i hrvatskih, bosanskih, makedonskih i slovenačkih zatvorenika u tim logorima i želimo naravno da odamo počast uspomeni na njih. Nažalost, u današnjoj Hrvatskoj postoje jake snage koja umesto da rade na miru i pomirenju, rade na umanjenju broja srpskih žrtava fašističkog terora ustaškog režima. Smatramo da je projekat koji vodi Ognjenovićeva nastavak takvog kvazi-istraživanja.

Prema našim saznanjima, Ognjenovićeva nije mogla da iznese konkretne rezultate istraživanja koji osporavaju činjenicu da su ogromnu većinu među zatvorenicima sačinjavali Srbi. Kada vođa projekta ne uspeva da dobije činjenični osnov za svoje tvrdnje da su Srbi bili u manjini, ona pokušava da srpskim žrtvama dodeli neku drugu nacionalnost. Ilustrovaćemo to jednim primerom: u Hitlerovim koncentracionim logorima bilo je i nemačkih Jevreja. Ipak, niko ne može da prepravi istoriju da su ubijeni Nemci a ne Jevreji. Veoma mnogo Srba je bilo poslato u koncentracione logore u Norveškoj samo zato što su bili Srbi, kao deo hrvatske ustaško- državne politike istrebljenja Srba tokom Drugog svetskog rata. Ovu važnu činjenicu projekat pokušava da zamagli.

Zastrašujuća je izjava Ognjenovićeve u Dagsavisenu gde ona sugeriše da su Srbi iz Hrvatske pravoslavni Hrvati koji imaju malo toga zajedničkog sa Srbima iz Srbije. To je pogrešno. Mi smo jedan narod sa zajedničkim identitetom. To je ista ona retorika koju je hrvatski fašistički vođa Ante Pavelić koristio u svojim govorima. Ovo se teško može tumačiti drugačije nego kao nastavak zastrašujućih ideja koje su trebalo da budu mrtve i sahranjene padom Trećeg rajha 1945. Naš identitet je srpski, a ne hrvatski ili bosanski.

Proklamovani cilj rukovodstva fašističke hrvatske države tokom Drugog svetskog rata bio je da se uništi identitet i kultura srpskog naroda, a izgleda da je to isto i namera ove izložbe.

Takođe snažno reagujemo na to što je vođa projekta u nekoliko navrata mešala tematiku oko žrtava genocida nad Srbima tokom Drugog svetskog rata sa tragičnim događajima iz sukoba 1990- tih godina i da je to često činila sa jasnom antisrpskom retorikom.

O ozbiljnosti ovog projekta govori i to da su hrvatski i bosanski ambasadori pozvani kao partneri u projektu, ali ne i srpski ambasador. Ovo će naknadno izgledati kao neprijatnost za Univerzitet u Oslu koja bi mogla uticati na poverenje u verodostojnost i nezavisnost univerziteta. Ako ova izložba bude dozvoljena bez traženih izmena, smatraćemo Univerzitet u Oslu saučesnikom u davanju legitimiteta ovom mutnom načinu razmišljanja.

Savez srpskih udruženja u Norveškoj, 30.januara 2013.

Srpska udruženja u Norveškoj: Zaustavljen pokušaj revizije istorije
Tanjug | 02. 02. 2013. – 00:16h | Foto: Ilustracija | Komentara: 30

Savez srpskih udruženja u Norveškoj saopštio je večeras da je u zajedničkoj akciji Srba u Norveškoj i norveških prijatelja Srba i Srbije zaustavljen pokušaj revizije antifašističke istorije u režiji Gorane Ognjenović i Nataše Mataušić iz Hrvatske.
Oslo
U okviru projekta „Thanking the People of Norway“ na Univerzitetu u Oslu je bila zakazana izložba u galeriji „Sverdrup“ u periodu 14. februar – 5. april, a izložba je trebalo da predstavi istoriju jugoslovenskih interniraca u nacističkim logorima u Drugom svetskom ratu u Norveškoj i da se na taj način izrazi zahvalnost norveškom narodu.
Organizovanje ove izložbe bi bilo za svaku pohvalu, da autorka Gorana Ognjenović nije u svojim prethodnim člancima i konceptu izložbe „drsko negirala činjenicu da je među internircima bilo 89 odsto (po nekim norveškim izvorima čak i 94 odsto) Srba“, kaže se u saopštenju.
U svojim ranijim člancima, Ognjenovićeva je većinu srpskih interniraca okvalifikovala kao nekakve pravoslavne Hrvate i Bosance, ne pominjući ih nijednom rečju u svojoj izložbi.
„Svako naknadno etnificiranje žrtava apsolutno je neprihvatljivo, naročito ako je bazirano na iskrivljevim činjenicama i sa ciljem dobijanja dnevnopolitičkih poena. U prilog ‘ozbiljnosti’ projekta ide i činjenica da su na otvaranje izložbe pozvani i najavljeni gosti iz ambasada Republike Hrvatske i BiH, ali ne i Republike Srbije“, navedeno je u saopštenju.
Ističe se da je jedan deo izložbe trebalo da bude posvećen sistemu koncentracionih logora „Jasenovac“, gde bi se predstavio zvaničan broj (po hrvatskim vlastima i novoj upravi Memorijalnog centra „Jasenovac“) žrtava od 80914, iako svi relevantni izvori ukazuju da je taj broj bio najmanje 6-7 puta veći.
Koautorka izložbe Nataša Mataušić je upravo bila na čelu Memorijalnog centra „Jasenovac“ kada je ovaj projekat minimalizacije žrtava pokrenut, dodaje se u saopštenju.
„Takođe, za vreme njenog upravljanja Centrom, iz izložbene postavke su uklonjeni predmeti kojima su žrtve ubijane, veliki broj fotografija i dokaza i umesto njih postavljena nekakva umetnička postavka, sa jednim jedinim ciljem negacije brutalnosti i minimalizacije broja žrtava. Njen deo zadatka u okviru sporne izložbe u Oslu je očigledno bio da se, uz zahvalnost norveškom narodu, ‘serviraju’ podaci koji minimalizuju razmere zločina u Jasenovcu“, navodi se u saopštenju.
Povodom izložbe je u subotu, 26.januara, formiran akcioni tim u okviru Saveza srpskih udruženja u Norveškoj koji je preduzeo akciju protesta i zaustavljanja revizionističke izložbe.
Akciju su podržale obe parohije u Norveškoj, a dobijen je i blagoslov Episkopa Britansko-skandinavskog Dositeja.
U svoje ime su, između ostalih, protestovali naši norveški prijatelji, među kojima valja pomenuti Franka A.Haugena, Knuta F. Torešena, istoričara iz Arendala i eksperta za istoriju Drugog svetskog rata, kao i Kristijana Kaša, bivšeg oficira norveške vojske koji je srpskoj javnosti postao poznat uputivši javno izvinjenje zbog NATO bombardovanja Srbije.
Posle velikog pritiska koji je usledio od Saveza srpskih udruženja, velikog broja Srba i norveških prijatelja i ambasade Republike Srbije u Oslu, Univerzitet u Oslu je, samo tri dana posle početka akcije, u sredu, 30.januara, otkazao otvaranje sporne izložbe i odložio novu postavku za novembar 2013, kojoj će prethoditi šira stručna debata.

Imena autorki su takođe izbrisana sa zvanične stranice galerije Sverdrup, kaže se u saopštenju.

Akcija Saveza srpskih udruženja se nastavlja i njihov osnovni zahtev je, kako navode, trajno uklanjanje Gorane Ognjenović i Nataše Mataušić iz svih daljih projekata vezanih za istoriju naroda na Balkanu, pošto njihov dosadašnji, a sigurno i budući rad, „ide u potpuno suprotnom pravcu od pomirenja naroda na Balkanu“.
Savez sprpskih udruženja u Norveškoj želi da bude aktivni učesnik i partner u organizovanju nove postavke izložbe koja treba da se održi, sa odgovarajućim sadržajem i da se na taj način izrazi najdublja zahvalnost norveškom narodu, navedeno je u saopštenju.