Zašto je Bajden pozvao Zelenskog u Belu kuću?

zasto-je-bajden-pozvao-zelenskog-u-belu-kucu?

„Još nekoliko projektila obrušilo se jutros na glavni grad. Protivvazdušna odbrana je dobro odradila svoj posao, ali ipak ima četvoro povređenih“, rečeno je u današnjim ukrajinskim vestima.

Tamo su se ove nedelje, osim vesti sa ratišta, reprizirali i prenosi iz američkog Senata, sa onog zasedanja kada su republikanci izglasali protiv novog paketa pomoći Ukrajini.

Uz sve te reprize, išle su i konstatacije da je sada potpuno neizvesno šta će uopšte biti sa ukrajinskom odbranom, ali i kontraofanzivom. Tačnije da se „čitava budućnost Ukrajine sada nalazi u rukama SAD i EU“, i da je „prepuštena njihovoj milosti ili nemilosti“.

A najnovije vesti, današnje, jesu da se predsednik Volodimir Zelenski, po Bajdenovom pozivu, uputio u Vašington.

Osim što će razgovarati sa predsednikom SAD, Zelenski će prisustvovati nizu sastanaka i razgovora, a u ovom trentuku možda najbitnije – sutra ujutru će se obratiti senatorima u Kapitolu.

Dakle, iako se republikanci načelno zalažu za podršku Ukrajini, oni insistiraju da pomoć toj zemlji bude vezana sa reformama imigracije i azila u SAD. Tako da su, zbog neslaganja povodom tog pitanja, bojkotovali glasanje za pomoć Kijevu.

To je u suštini bio razlog zašto je pomoć odbijena.

Bajden je tada rekao da je „spreman da napravi ustupke i kompromise u vezi sa migracijama, kako bi zakon o pomoći bio usvojen“, preneo je Gardijan.

„Ovo ne može da čeka. Republikanci izgleda žele da daju veliki ustupak Putinu. Sitna stranačka politika ne može da stane na put našoj odgovornosti, odgovornosti vodeće nacije u svetu. Ako zauzme Ukrajinu, Putin se neće zaustaviti na tome, zato je obaveza SAD da brani svaku članicu NATO.“

I bilo je onako kako je Bajden obećao: „Bićemo uz Ukrajinu“. Njegova administracija je u sredu saopštila da će toj zemlji isporučiti novu bezbednosnu pomoć, vrednu 175 miliona dolara, iz već odobrenih sredstava. Ali ipak, ima tu još nešto, nešto „od dugoročne važnosti“.

Iako Ukrajina dobija pomoć koja uključuje municiju, projektile, artireljijske granate i opremu za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture, Bela kuća je jasno upozorila da bi „sredstva koja Amerika izdvaja za Ukrajinu uskoro mogla da nestanu“.

Ili rečima drektorke Kancelarije za upravljanje i budžet Šalande Jang: „Nestalo nam je novca, a i skoro je vreme isteklo“.

S druge strane, ukrajinski zvaničnici su burno reagovali na ova upozorenja, rekavši da će bez SAD sigurno izgubiti rat. Bivši predsedink Ukrajine Leonid Kučma je za Gardijan čak rekao da će SAD „izgubiti obraz pred celim svetom ako napuste Kijev“.

Kučma je takođe skrenuo pažnju na to da su višegodišnje greške Zapada dovele do ruske invazije na Ukrajinu.

„Svet ničime ne može da opravda činjenicu da tada nije reagovao. Svi su ćutali. Putin je shvatio da može da radi šta hoće jer nije bilo principijelnog odgovora.“

Dodao je da ne postoji šansa da se Rusija i Ukrajina ikada pomire, tako da je budućnost Kijeva, „kao što je i uvek bila – sa EU i NATO-om“.

Kučma se zatim osvrnuo na događaje od prošle nedelje, i na trenutak kada je na televiziji video prenos iz američkog senata.

„Ukrajinskim trupama već nedostaje municije. Moramo da verujemo u to da će Bajden moći da izdejstvuje pomoć Ukrajini. SAD su izgubie Avganistan, a poraz Ukrajine bi značilo njihovo sramoćenje pred celim svetom.“

Post Views: 2

Originalni tekst