Kriza u Južnoj Americi: Lideri Venecuele i Gvajane u četvrtak za pregovaračkim stolom

kriza-u-juznoj-americi:-lideri-venecuele-i-gvajane-u-cetvrtak-za-pregovarackim-stolom

Predsednik Gvajane Irfan Ali će se sastati u četvrtak sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom iza zatvorenih vrata na karipskom ostrvu Sent Vinsent, u pokušaju da se reši teritorijalni spor dve države oko regiona Esekibo.

Predsednik Gvajane rekao je da dolazi sa „dobrom voljom“, ali je insistirao da se njegova zemlja poštuje i da se spor rešava pred Međunarodnim sudom pravde.

Spor oko Esekiba, koji predstavlja dve trećine teritorije Gvajane i graniči se sa Venecuelom, pogoršao se nakon što je Venecuela ranije ovog meseca održala referendum sa ciljem pripajanja tog regiona, koji se nalazi u blizini velikih nalazišta nafte.

Venecuela tvrdi da se Esekibo nalazio u njenim granicama tokom španskog kolonijalnog perioda, i odbacuje granicu koju su zacrtali međunarodni arbitri 1899. godine kada je Gvajana bila pod britanskom vlašću.

U video poruci postavljenoj na društvene mreže ministar spoljnih poslova Venecuele Ivan Gil je saopštio da se sastao sa svojim gvajanskim kolegom i napomenuo da su oni „uvek za dijalog između dve zemlje da bi se rešila ova kontroverza.“

Predsednik Gvajane je međutim insistirao da neće pregovarati sa Venecuelom, dodajući da će ceo slučaj izneti pred Međunarodni sud pravde u Hagu.

Na pitanje da li su SAD pružile bilo kakvu vojnu pomoć, predsednik Ali je rekao da je potpisao odbrambeni sporazum sa SAD kako bi se osiguralo da će se „veliki programi obuke i vežbe“ nastaviti.

Post Views: 72

Originalni tekst