Home Dijaspora Zajedno do vrednih rezultata, Prosvjeta ima razloga da slavi
zajedno-do-vrednih-rezultata,-prosvjeta-ima-razloga-da-slavi

Zajedno do vrednih rezultata, Prosvjeta ima razloga da slavi

by dijaspora

“Nije jednostavno napraviti takvu tradiciju, negovati ovih deset godina i na kraju obeležiti na dobar način. Radujem se što je umetnički program bio sjajan.

Mali hor Prosvjete je otvorio koncert, to je tradicija, to su draga deca koja divno pevaju, potom je nastupio studentski orkestar OSSI iz Beča, i glavni deo programa gde je beogradski oktet Iskra izveli sjajan program koji se zove Srpska dvorska muzika, sa Pilerovima koji inače žive u Beču i sjajni su muzičari, tako da je bilo veliko slavlje za sve prisutne.

Velika čast je bila što nam je gost bio ministar bez portfelja zadužen za dijasporu gospodin Đorđe Milićević, zatim naš ambasador, izaslanik episkopa Andreja, pripadnici diplomatskog kora i prijatelji iz ostalih srpskih organizacija, ali i veliki broj Austrijanaca koji tradicionalno prate koncert, kojih je oko jedna trećina.

Ideja od osnivanja koncerta je da se srpska muzička kultura na jednom višem nivou predstavi Austrijancima, i da oni mogu i po tome da nas prepoznaju.

Osnovali smo Mali hor Prosvjte pre 9 godina, on je deo Prosvjetinih dopunskih škola u Austriji, kao muzički razred. Osim što vežbaju i pevaju pesme na srpskom, znaju i pesme na nemačkom, pa i na mađarskom, kad idemo na neka gostovanja. Naša draga gospođa Vera Simić je pedagog, uči ih raznim pesmama i oni su male zvezde, otvarali su i Svetosavski bal, i pokazuju da kroz pesmu uče i srpski jezik, da se bolje sretnu sa srpskom kulturom.

Mi sada imamo 30 dopunskih škola na teritoriji cele Austrije i oko 1000 đaka, i koje funkcionišu kao što funkcionišu dopunske škole u drugim delovima Evrope koje su pod ingerencijom Ministarstva prosvete.

Mi imamo podršku SPC, Eparhije austrijsko-švajcarske i episkopa Andreja, jer je veliki broj škola u crkvenim prostorijama i crkva je prepoznala tu našu obrazovnu misiju.

Veliku pomoć imamo i od Uprave za dijasporu i gospodina Arno Gujona, i koji nas na različite načine podržava, učestvujemo na konkursima koji se ovde objavljuju…pred Božić smo dobili puno knjiga koje su nam donirali iz Uprave, tako da nam to olakšava i pomaže, iako je to ogroman posao, sve veći i veći, ali mislim da je to ključna stvar ako mi želimo da našu decu u dijaspori naučimo srpski jezik, istoriju i geografiju, osnaže identitet i jednog dana možda i vrate u svoju otadžbinu, Srbiju ili Republiku Srpsku, kao što kaže Vuk Karadžić – Srbi svi i svuda, a mi se trudimo da ti mali Srbi ostanu koliko god mogu u okviru svoje kulture i jezika i tradicije”, rekao je prof. Srđan Mijalković, potpredsednik Bečke Prosvjete i osnivač i rukovodilac Prosvjetne mreže srpih dopunskih škola u Austriji.

Detaljnije

Related Posts