Zaigraj ako ne znas ko si

“Sve nagrade imam”, kaže Ratomir – Raka đurovic, beogradski univerzitetski profesor i umetnicki direktor u KUD “Branko Cvetkovic”. Ovih dana boravio je u Francuskoj, sretao se sa “srodnim dušama”, odnosno igracima folklora i prikupio lepe uspomene iz dijaspore.
– Ne šalim se ono sa nagradama. Imam, na primer, “Oskara” kojeg daje Americka akademija za igru i muziku. Primio sam ga u NJujorku 1972. godine, i to za koreografiju i igru na polju evropskog folklora.
Potom Raka objašnjava svoju vezanost za muziku, igru, pesmu, ali i za lepu rec i sve ostalo:
– Arhitektura je u prostoru, muzika u vremenu, a igra je i u prostoru i u vremenu, rekao je istoricar Nemac Kurt Sales. Ima u tome još nešto bitno. Ovako: pamti, zaboravi ljudsko prokletstvo, ako ne znaš ko si, zaigraj…

Na vrhu

Veoma skromno deluje ovaj zaljubljenik u folklor, a kolika mu je velicina posvedocilo je i društvo s kojim je sedeo u pariskoj kafani.
– Kad bi trebalo proceniti ko je u filmu vrh, rekao bih Akira Kurosava. A, kad bi trebalo proglasiti vrh u folkloru, ja bih bez razmišljanja odgovorio: Raka. On je apsolutni vrh. Kao mali išao sam da ga gledam i uvek je u meni izazivao oduševljenje – komentariše takode naš legendarni igrac folklora Božidar Mihajlovic.

Danas 61-godišnji Raka je citavih 55 godina u folkloru. Uz naše narodne igre zalepio se kao magnet.
– Sada im vracam usluge. Pre 20 godina bio sam solista i koreograf u “Kolu”, celog života sam sa folklorom putovao, obišao celi svet, a kao menadžer radio sam šou-biznis za “Kolumbiju”. Svugde sam bio, a samo sam u Jugoslaviji mogao da živim. Sve drugo je lutanje i posete, to sigurno oseca vecina naših ljudi u dijaspori. A i znamo gde ce nam biti spomenik, jedino spomenik ne menja mišljenje – analizira Raka.
Naravno da tako zaljubljen u igru, Raka na svakom mestu i u svakom danu, manju i vecu decu “uteruje” u folklor.
– Porucio bih im da igra vodi ljude u svet. A roditeljima bih rekao da su naša igra, folklor, naša društva najbolja preventiva da se pobegne sa ulice, od lošeg društva i od droge. Nažalost, droga je kao doping ušla i u sport. Evo, kod nas u folkloru sve vrvi od zdravlja. Ili, u KUD “Cvetkovic”, za 45 godina postojanja, medu igracima je sklopljeno 135 brakova. Dakle, kako se god okrene, puni smo ljubavi! – zakljucuje Raka.