Zahvaljujući Ministarstvu za dijasporu poboljšan položaj Srba u dijaspori

Zahvaljujući Ministarstvu za dijasporu poboljšan položaj Srba u dijaspori

Beograd, 27.avgust 2004. godine – Zamenik ministra za dijasporu Aleksandar čotrić izjavio je danas da je položaj Srba koji žive u okolnim državama poboljšan zahvaljujući naporima Vlade Republike Srbije i Ministarstva za dijasporu.

Zahvaljujući angažovanju Ministarstva Ustavni sud Slovenije doneo je odluku da 18 hiljada neslovenaca, koji nisu imali državljanstvo Slovenije, a žive u njoj od osamostaljenja, dobiju državljanstvo, naveo je čotrić i najavio da će jedan od osnovnih zadataka Ministarstva za dijasporu biti da Srbi u Sloveniji dobiju status nacionalne manjine i prava koja iz toga proizilaze.

On je ukazao na to da u Skoplju ponovo počinje sa radom srednja škola na srpskom jeziku, koja nije radila 15 godina, i da je pre dva meseca počeo da izlazi prvi list na srpskom jeziku u Makedoniji, zahvaljujući finansijskoj pomoći Ministarstva za kulturu, a na inicijativu Ministarstva dijaspore, koje je takođe i u Mađarskoj i u Rumuniji pomoglo nekoliko značajnih kulturnih svečanosti.

U cilju poboljšanja statusa Srba u zemljama u okruženju Ministarstvo prosvete će, u saradnji sa Ministarstvom za dijasporu, obezbediti besplatne udžbenike za sve učenike iz okolnih zemalja koji pohađaju nastavu na srpskom, rekao je čotrić.

Prema njegovim rečima postignut je dogovor sa Radio Televizijom Srbije da od septembra krene serijal emisija o položaju srpske manjine u zemljama okruženja, što je veoma žncajno da bi se domaća javnost upoznala sa njihovim položajem.

čotrić je na današnjoj konferenciji istakao je da se Generalštab Vojske Srbije i Crne Gore slaže sa inicijativom, koju je Ministarstvo uputilo 17. juna, za uvođenje mogućnosti otkupa vojnog roka. Prema njegovim rečima Ministarstvo je 19. avgusta dobilo odgovor od Generalštaba VSCG, odnosno od Sektora za popunu, mobilizaciju i sistemska pitanja u kojem se navodi da VSCG nije protiv uvođenja otkupa vojnog roka, s tim da to pod jednakim uslovima mogu da ostvare svi državljani SCG, bez obzira gde žive, i da se to normativno i detaljno reguliše,.

On je izrazio očekivanje da će to pitanje do decembra biti zakonski regulisano i ukazao na to da se prošle godine 50 000 mladih ljudi odreklo državljanstva SCG, najviše zbog problema sa odsluživanjem vojnog roka.

Inicijativa za omogućavanje alternativnog odsluženja vojnog roka za državljane SCG koji žive u dijaspori podrazumevala bi otkup vojnog roka ili civilno služenje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i drugim državnim institucijama u inostranstvu, objasnio je čotrić.

On je dodao i da je Ministarstvu unutrašnjih poslova upućen dopis u kojem se zahteva otvaranje dokumenata u vezi sa ubistvima tridesetak pripadnika srpske političke emigracije.

Pomoćnik ministra za dijasporu Miodrag Jakšić je apelovao na sve poslanike da što pre pročitaju predlog novog zakona o državljanstvu i usvoje ga u najkraćem roku, uz napomenu da od četiri miliona Srba, koliko ih živi u inostranstvu, samo 240.000 ima državljanstvo SCG.

Pomoćnik minisrtra Miodrag Božović je rekao da tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama sreo sa brojnom bisnismenima srpskog porekla , predstavnicima udruženja Srba i sveštenstvom. Prema njegovim rečima, tokom ovih susreta bilo je reči o najakutnijim problemima naše dijaspore, kao i ulaganjima srpskih biznismena iz dijaspore u Srbiju.