Vuksanović: Neprijateljstvo prema srpskom narodu u Crnoj Gori sve veće

Gospodine Vuksanoviću, koliko je za vas Srbe u Crnoj Gori važno što u Beogradu obeležavate stotu godišnjicu ujedinjenja srpskog naroda?

„To je za nas mnogi važno i baš iz tog razloga smo ovdje, a sjutra veče u Novom Sadu, u Matici srpskoj. U Crnoj Gori smo imali dosta opstrukcija oko obeležavanja Dana ujedinjenja i oslobođenja srpskog naroda i velike Podgoričke skupštine, verovatno jer aktuelna vlast u Crnoj Gori želi da napravi neku distancu od Republike Srbije i da u odnosu na to naše zajedništvo napravi neki iskorak u nekom negativnom smislu.

Mi obeležavanje Podgoričke skupštine i Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije obeležavamo već 18 godina u Crnoj Gori. Nikada do sada nismo imali posebnih problema, a nikad nismo imali primjedbu na te manifestacije kulture, niti na taj sadržaj manifestacije ali ove godine je nešto drugo."

Ove godine su vam uskraćena određena finansijska sredstva. Da li to ima veze sa vašim poslednjim aktivnostima?

"Ima veze. Oni su to već najavili prije pola godine. Znači kada smo mi najavili da ćemo i ove godine obeležavati Podgoričku skupštinu, kao jubilarnu godinu, oni su na neki način zapretili da će jednostavno Srpski nacionalni savjet onemogućiti da, kako su rekli, troše državna sredstva za proslavu praznika koji poništavaju državnost Crne Gore. Mi smatramo da to jednostavno nije tačno i svakako smo organizovali u više gradova u Crnoj Gori obeležavanje Podgoričke skupštine i Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije."

Srpsko nacionajlo veće je uputilo i pismo ombudsmanu Crne Gore u vezi poslednjih dešavanja. Šta očekujete?

"Aktuelna vlast je uradila sve da srpske organizacije, ne samo Srpski nacionalni savjet, nego i sestrinske organizacije, ostanu bez sredstava kako ne bi mogli da štite identitet srpskog naroda u Crnoj Gori.

Mi smo se obratili zaštitniku ljudskih prava i sloboda, jer tu postoje velike nezakonitosti i jednostavno nepoštovanje onoga što je predviđeno i onoga što smo mi koristili u obezbeđivanju sredstava za zaštitu identiteta i realizaciju projekata. To je nama u proteklog godini potpuno uskraćeno, tako da nismo imali nikakvih donacija. Nijedan projekat srpske nacionalne zajednice nije prošao. Oni su svi eliminisani na osnovu pisma kojim su ti projekti pisani, tj, ako su na ćirilici. Mi obavezno to radimo na ćiriličnom pismu, radi zaštite jezičkog identiteta i radi zaštite ćiriličnog pisma i to je njihov odnos prema onome što mi sada radimo.

Da nije bilo Vlade Srbije i predsednika Srbije koji nam je izašao u susret i pomogao, sve naše aktivnosti bile bi zaustavljene prije pola godine: znači Srpska televizija, Srpski radio, Srpske novine i Srpska književna zadruga i drugi projekti sa kojima se mi možemo i ponostiti."

Koji su vaši dalji koraci?

"Mi ćemo uputiti pisma i zvaničnim institucijama Republike Srbije da oni obavezno uspostave kontakt sa administracijom države Crne Gore i da pokušaju da reše status srpskog naroda u Crnoj Gori.

Čini mi se da ta netrpeljivost i neprijateljstvo prema srpskog narodu se svakim danom sve više pojačava, a on se u ovom trenutku može meriti i neprijateljstvom koje se iskazuje prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji."

Original Article