Vukovarska Tehnička škola „Nikola Tesla“ proslavila svoj dan

Kratkim programom koji su pripremili učenici i njihovi profesori proslavljen je Dan ove škole smeštene u vukovarskom predgrađu Borovo naselje, koja od 2005. nosi ime po slavnom naučniku Nikoli Tesli. Dan škole obično je prilika da se istaknu svi oni najvažniji rezultati koji su postignuti u prethodnih godinu dana, a uspeha je bilo mnogo, smatra direktor ove obrazovne ustanove Đorđe Lukić.

– Svi u školi se izuzetno trudimo da imamo što više aktivnosti i što više projekata. Nedavno su nam u poseti bila deca iz Latvije i Italije u okviru programa razmene učenika. Realizujemo brojne projekte, a isto tako radimo na poboljšanju nastavnog procesa. Prošle godine smo promovisali naš čoper na električni pogon, a isto tako i proizvodnju biodizela koji smo počeli raditi intenzivnije u poslednja dva meseca. Osim toga, imamo ravan krov na školi pa je sada u planu da postavimo solarne panele i imamo svoju samostalnu električnu energiju – ističe direktor Lukić.

Ova škola osnovana je 1936. godine najviše za potrebe Batine fabrike gume i obuće u Borovu naselju. Dugo godina bila je poznata pod skraćenicom DIŠ, a ovde se već dugo ne školuju radnici borovske gumare i obućare jer za tim zanimanjima više nema potrebe na tržištu. Umesto toga, danas su ovde okrenuti ka tehnici, robotici i obnovljivim izvorima energije.

– Na nivou županije redovno osvajamo visoka mesta na školskim takmičenjima, a za ovu godinu izdvojio bih jedan završni rad koji je osvojio četvrto mesto na nivou države. Reč je o novim tehnologijama i naprednom programiranju. Nedavno smo kupili dva manja robota koja smo pustili u nastavu, a imamo ideje i za budućnost jer idemo sve dublje u robotiku i automatizaciju i gledamo da svake godine bude nešto novo na tom planu – kaže profesor elektro grupe predmeta u ovoj školi Zoran Konjević.

Proglašeni najbolji učenici

Povodom Dana škole dodeljene su i prikladne nagrade za najuspešnije učenike, kao i one koji su ostvarili zapažene rezultate na školskim takmičenjima. Za najbolje učenike proglašeni su Luka Štifić, Antonio Martan i Marko Lazić koji je proglašen i za učenika generacije. Ovaj učenik četvrtog razreda smera tehničar za računarstvo je, pored odličnih ocena i primerenog vladanja, predstavljao školu i postizao uspehe na takmičenjima iz informatike i robotike, ali i literarnim takmičenjima.

Vukovarska Tehnička škola „Nikola Tesla“ proslavila svoj dan
Direktor Đorđe Lukić i učenik generacije Marko Lazić

– Nije baš tako lagano izdići se od ostalih odličnih učenika u ovoj školi i postići najbolje rezultate. Mene računarstvo zanima i zato sam i odabrao ovaj smer. Najviše volim programiranje i informatiku. Volim ovu školu zato što je dobro opremljena i zato što ima dobre profesore. Oni se puno trude i da nema njih ne bi škola bila tako opremljena, a ni mi ne bismo postizali tako dobre rezultate da se oni ne trude oko nas i ne prepoznaju naše talente – govori ovaj srednjoškolac iz Borova i dodaje da je njegov sledeći plan upisivanje na softversko inženjerstvo na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

U Tehničkoj školi „Nikola Tesla“ trenutno je 365 učenika, što je mali broj u odnosu na broj od nekoliko hiljada u koliko ih je bilo u nekim prijašnjim vremenima, ali je i danas ovo srednja škola s najvećim brojem učenika na području grada Vukovara. Pola od tog broja pohađa nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

The post Vukovarska Tehnička škola „Nikola Tesla“ proslavila svoj dan appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.