Vukovarčani predstavili svoje običaje istarskoj publici

Prethodnih godina organizatori ove manifestacije pozivali su učesnike iz Republike Srbije, ali je ova godina zbog pojave pandemije koronavirusa specifična po mnogočemu pa je tako uticala i na ovogodišnje Dane srpske kulture u Istri. Bila je to prilika da se Istrijani upoznaju i sa radom srpskih kulturnjaka iz Hrvatske. Ove godine sav teret su izneli umetnici iz Vukovara i okolnih mesta.

– Od 2009. godine Zajednica Srba u Istri organizuje ovu manifestaciju. Ova godina je dosta problematična jer smo morali da primenimo sve bezbednosne mere koje zahtevaju lokalni štabovi civilne zaštite. Ranije su dolazili učesnici iz Beograda, Čačka, Kraljeva, Leskovca, Zlatibora, Užica i Novog Sada. Ovo je zanimljivo i turistima koji posmatraju izložbene štandove i na taj način uče nešto novo o našoj kulturi – priča predsednik Zajednice Srba u Istri Miomir Jeremić.

Inače se program odvija u Puli, Rovinju i Umagu, ali je ove godine zbog već spomenute epidemiološke situacije održan samo u Puli, dok je deo koji je trebao da bude organizovan u Umagu u poslednji tren otkazan.

– Osim nas Srba, ovaj događaj posećuju i drugi narodi, kako većinski hrvatski, tako i ostale nacionalne manjine sa kojima imamo odličnu saradnju. Ulaz je besplatan i dobro reklamiran jer se trudimo da sve bude javno – zaključuje Jeremić.

Nastup u Umagu otkazan zbog epidemioloških mera

Program je započeo u prepodnevnim satima kada su na pulskom trgu Portarata žene iz etno-sekcije KUD-a „Sloga“ iz Vukovara na izložbenim štandovima predstavile domaće proizvode i ručne radove vukovarskog kraja te na taj način animirale prolaznike da posete plesno-muzički deo programa koji je održan u večernjim časovima. Pored etno-sekcije, srpska zajednica sa istoka Hrvatske predstavila se i medarskim zanatom te i gastro grupom sa suhomesnatim proizvodima Mesnice „Bođirković“ iz Borova, „Klaster baranjski kulin“ iz Jagodnjaka kao i vinima erdutskih vinograda.

Dani srpske kulture u Istri etno sekcija kud sloga vukovar dejan kurucić
Direktor ANI SKD „Prosvjeta“ Dejan Kurucić sa članicama etno-sekcije KUD-a „Sloga“.

Nastup članova Ansambla narodnih igara SKD „Prosvjete“ započeo je na letnjoj pozornici Doma branitelja, ali je nakon prve odigrane koreografije obustavljen zbog kiše. Nakon brze reakcije članova Ansambla narodnih igara, program je nastavljen nakon pola sata u velelepnom izdanju koncertne dvorane Muzičke akademije pulskog Univerziteta Juraj Dobrila.

– Ansambl narodnih igara je kao centralna folklorna institucija u SKD „Prosvjeta“ i Srba u Republici Hrvatskoj još jednom pokazao svoju moć i snagu da se u datom trenutku prilagodi postojećoj situaciji na terenu tako da smo se na brzinu prebacili u koncertnu dvoranu. Do saradnje sa Zajednicom Srba iz Istre je došlo kada smo prošle godine u novembru dobili njihov poziv da ove godine budemo gosti, iako smo poziv dobili i na prethodnom izdanju, međutim, tada nismo mogli da učestvujemo jer smo pozvani relativno kasno, a imali smo i neke već zakazane nastupe i obaveze. Pokazalo se da je na ovaj način poziv stigao na pravu adresu – objašnjava direktor Ansambla narodnih igara Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Vukovara Dejan Kurucić.

Odigrane koreografije iz Hrvatske i Srbije

Ansambl narodnih igara nastupio je sa četiri koreografije: Srpske igre iz zapadne Slavonije, igre iz Podgrmečja, igre iz Crnorečja i igrama iz Zapadne Srbije. U pauzama između koreografija, nastupili su tamburaški i narodni orkestar ovog ansambla sa vokalnim solistima Živojinom Jergićem i Anjom Teofilović kao i ženskim pevačkim triom koji su uz Anju Teofilović činile i Aleksandra i Janja Krtinić.

Dani srpske kulture u Istri ani skd prosvjeta

– Pulska publika je oduševljeno ispratila svaki nastup vukovarskih umetnika jer je na ovaj način mogla i da gleda koreografije srpskog ansambla iz Republike Hrvatske. Odmah su nam prišli predstavnici naše zajednice kako iz Istre tako i ostalih delova Hrvatske, uspostavili smo kontakte i nadamo se da ćemo na opšte zadovoljstvo svih, nastaviti dalje da sarađujemo – kaže Kurucić.

Paralelno sa nastupom članova ANI-ja, u predvorju Muzičke akademije pulskog Univerziteta izložbu svojih radova pod nazivom „Žena isklesana kroz vekove“ održala je akademska slikarka, magistra likovnih umetnosti Rada Marković iz Darde.

Dani srpske kulture u Istri rada marković

– Prvi put izlažem u Puli, a ova izložba je već bila u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru i osječkim prostorijama SKD „Prosvjete“. Ovo je sada treća postavka ove izložbe. Tema izložbe su žene. Već dugo pokušavam da istaknem ženu kroz slike. Radim i druge teme, ali najviše varijacije slika žene. Ova vrsta umetnosti nije baš popularna, sve je manje posetilaca. Inače imamo i „Prosvjetine“ izložbe i likovne kolonije gde uglavnom dolaze naši umetnici jer oni prate događaje. Uglavnom bude 30 do 50 ljudi u Zagrebu dok u drugim mestima bude još i manje i to dođu posetioci sa pozivnicama – pojašnjava likovnu scenu Republike Hrvatske Rada Marković.

Boravak na moru nagrada za sve što su uradili ove godine

Bila je ovo prilika da članovi ansambla budu nagrađeni boravkom na moru. Između nastupa u Puli, vukovarski folkloraši i svirači boravili su u kampu Puntižela gde su se uz zvuke tambure i harmonike zabavljali do u kasne noćne sate. Osim toga, upriličen je i turistički obilazak Rovinja.

– Najveća nagrada za decu u folkloru je kada putuju i nastupaju u nekim novim mestima, tako da su se članovi izuzetno radovali jer su nam zbog pandemije neki koncerti otkazani, ali ipak, more je nagrada za ono za šta smo se spremali i uradili od početka godine – zaključuje direktor Ansambla narodnih igara Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Vukovara Dejan Kurucić.

Manifestacija 12. Dani srpske kulture u Istri potpomognuta je sredstvima Zajedničko veće opština iz Vukovara, Opštine Jagodnjak, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Srpskog narodnog veća, AP Vojvodine, Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Istarske županije te gradova Pule i Umaga. Realizaciju projekta su pomogli Pučko otvoreno učilište Umag i Turistička zajednica Grada Pule.

The post Vukovarčani predstavili svoje običaje istarskoj publici appeared first on srbi hr.

Original Article