Roboti u dečijoj ambulanti klinike u Beču

Dečija ambulanta klinike Floridsdorf u Beču dobila je tri robota „Amy“ opremljena 5G tehnologijom kao donaciju kompanije „Magenta Telekom“. Merenje temperature, pružanje informacija o koronavirusu i zašto je važno držati fizičku distancu samo su neke od funkcija kojima raspolažu roboti. Veličine su 1,2 metra, opremljeni mikrofonima i infracrvenim kamerama, android operativnim sistemom, „Follow me“ funkcijom, ekranom osetljivim na dodir i uređajem za snimanje i reprodukciju zvuka.

Foto: C.Jobst/PID

„Roboti će zabaviti decu dok čekaju u ambulanti, a istovremeno će biti podrška medicinskom timu klinke“, izjavio je Mihael Ludvig gradonačelnik Beča. Roboti su programirani za potrebe dečije ambulante, ali u budućnosti mogu da se programiraju i za druge zadatke kao što je pomoć u kući za osobe sa invaliditetom. Roboti u bečkom zdravstvenom sistemu nisu novina. „Uskoro će početi da se koriste složeni roboti u hirurgiji što će povećati preciznost tokom operacija“, izjavio je Peter Haker, član gradskog veća za zdravstvo.

Klinika Floridsdorf u Beču je visoko digitalizovana. Bolnica poseduje 3.000 medicinskih uređaja koji su priključeni na mrežu, 900 rutera za bežični internet i preko 24.000 pristupnih tačaka za informaciono-komunikacione tehnologije. Grejanje, hlađenje, pneumatski transport, autonomni transportni sistemi, liftovi, navodnjavanje zelenih površina i sigurnosni sistemi se odvijaju digitalno i potpuno automatski.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Naši u svetu
Original Article