VLASTI PROTIV SRPSKO-RUSKE LJUBAVI

Srpsko-ruska porodica koja je živela u švedskom gradu Svengsti je razbijena. Otac porodice Saša Mijić (39), prisiljen je da napusti Švedsku i ode za Srbiju, a majku Elisavetu Vediševu proteruju u Rusiju.
Desetogodišnji sin Aleksandar je potišten i često ima noćne more.
– Zabrinut sam da više nikada neću videti svog oca i odlučio sam da ga pratim ma gde bio. Ja ne želim da budem bez oca, majke sestre i brata – kaže Aleksandar.
Atmosfera u stanu bila je haotična kada je Saša odlazio. Cela porodica je bila utučena i uplakana.

Deca bez državljanstva

Dvoje starije dece nije spavalo nekoliko noći. Kada je stigla odluka da njihov otac Saša mora da se rastane od porodice postali su očajni. Neprekidno su plakali, čvrsto ga grlili ne puštajući ga.
Nijedo od troje dece nema nijedno državljanstvo. Švedski Migracioni zavod pretpostavlja da će deca dobiti državljanstvo od ruskih vlasti. U tom slučaju Saša bi trebalo da se odrekne očinstva, što on iz razumljivih razloga odbija.

– Mi smo se držali zakona i nismo se suprotstavljali proterivanju. Kontaktirali smo i srpsku i rusku ambasadu, ali nijedna zemlja ne želi da nas uzme kao celu porodicu. Imamo papire na kojima to piše. Strašno je da ne možemo da budemo zajedno – kaže Elisaveta za jedan lokalni list.

Kršenje ljudskih prava

Političari iz švedske pokrajine Blekinge, u kojoj je živela porodica, ne slažu se sa odlukom o proterivanju i pozivaju na proteste.
– Oni iz Migracionog zavoda uopšte nisu poštovali rezoluciju UN u kojoj stoji da na prvom mestu moraju biti zaštićeni interesi dece. Ovde se radi o grubom kršenju ljudskih i dečjih prava – kaže Per Bengston iz Leve partije.
Međutim, predstavnici Migracionog zavoda ne misle tako.
– Naš cilj nikada nije bio da podelimo porodicu. Ali, nije dovoljan razlog da ljudi odaberu da žive u Švedskoj da bi ostali – objašnjava Marie Anderson, iz Migracionog zavoda.
Švedski migracioni zavod tvrdi da Saša može da se pripoji porodici, ako traži boravišnu dozvolu za Rusiju iz Srbije, ali Elisaveta ne veruje u to.

Rastanak je teško pogodio celu porodicu, a sin Aleksandar na kraju je odveden u Hitnu pomoć.
– čovek bude potresen i očajan, ali se ipak nadam da će se porodica ponovo sastati. To bi bilo jedino pravedno rešenje – kaže Mats Lundel koji je prisustvovao Sašinom odlasku.

Saša je krajem prošle nedelje odbio da sedne u voz kojim je trebalo da ode u Srbiju, ali je napustio gradić i nikome nije rekao gde će.
Porodica se doselila u Švedsku iz Rusije 2005. jer je Saša tamo bio ilegalno nastanjen. Posle tri godine pokazalo se da švedske vlasti radije razbijaju porodicu nego što joj daju boravišnu dozvolu. Za nekoliko nedelja treba da proteraju Elisavetu u Rusiju, ali još se ne zna šta će biti sa decom, jer je dvogodišnji Stefan rođen u Švedskoj.

– Mi smo slušali samo pozitivne stvari o Švedskoj. Ovde stanovnici imaju sva prava, a posebno se štite deca – priča Elisaveta švedskim novinarima i dodaje da je Saša otišao iz Srbije da bi izbegao rat. U Rusiji su se sreli i dobili sina i ćerku. Ali, pošto je Saša tamo bio ilegalno, nisu mogli da se venčaju i deca su ostala bez državljanstva.