Vlasti hoce sve da znaju o stranim drzavljanima

Projekat novog „paketa“ mera bezbednosti u Nemackoj bice zvanicno predstavljen javnosti tek 10. oktobra i to ce licno uciniti savezni ministar policije Oto Šili.
Medutim, najvažnije novosti vec su otkrivene i na osnovu njih je odmah zakljuceno da ce nemacke vlasti ubuduce u svakom trenutku znati sve o strancima koji žive u njihovoj zemlji i o onima koji tek dolaze.
Policiji ce biti omogucen stalni uvid u registar stranaca koji vodi Služba državne bezbednosti u Kelnu. U toj dokumentaciji se nalaze svi podaci o cak 12 miliona stranaca koji su krace ili duže vreme živeli u Nemackoj ili i dalje žive u toj zemlji.
„Bilo je glupo da te podatke nismo i ranije koristili“, izjavio je tim povodom funkcioner vladajuce Socijaldemokratske partije Diter Vifelspic, zadužen za pitanja unutrašnjih poslova. Sada ce zato biti stavljene van snage odredbe o zaštiti podataka i nadležne nemacke službe ce bez problema razmenjivati informacije koje ce im biti lakodostupne. Ovo ce od stranaca naciniti gradane „drugog reda“ jer ce puna zaštita licnih podataka nemackih državljana važiti i dalje.
Stranci ce ubuduce biti „providni“ za nemacke vlasti. „Mi hocemo tacno da znamo ko nam dolazi: da li je rec o studentu ili o azilantu“, objašnjava Vifelspic.
Da bi onemogucili eventualno falsifikovanje nemackih viza i zaobilaženje svih predvidenih mera kontrole stranaca, novim bezbednosnim propisima bice detaljno objašnjeno kako spreciti pojavu lažnih viza. Jedna od mera ce sigurno biti obavezno uzimanje otisaka prstiju od buducih posetilaca Nemacke.
Medutim, vec su mnogi posumnjali u opravdanost ovakvog postupka pitajuci se da li ce i menadžeri svetskih banaka, dirigenti ili slavni sportisti takode morati da „zamoce prst u mastilo“. Jedno od rešenja ce najverovatnije biti razvrstavanje zemalja na sigurne i „problematicne“, pa ce shodno tome i njihovi gradani biti izloženi blagom ili strogom postupku.
I sam kancelar Gerhard Šreder je dao svoj doprinos ovoj kampanji oko pretvaranja Nemacke u tvrdavu odobravajuci obavezno ispitivanje stranaca od strane Službe državne bezbednosti u casu kada oni podnose zahtev za dobijanje nemackog državljanstva, dakle, na samom pragu asimilacije u domacu sredinu.
Tvrdi se da su sve nabrojane mere zapravo „izvucene“ pre vremena iz nacrta novog Zakona o strancima, pre svega zahvaljujuci strahovanjima od terorizma posle napada koji su se dogodili 11. septembra u SAD.

I Austrija traži otiske prstiju

Austrija ce kao jedna od prvih evropskih zemalja uvesti uzimanje otisaka prstiju za podnosioce molbi za dobijanje azila. Austrijska vlada donela je odluku o primeni ove mere, koja je proteklih dana izazvala burnu diskusiju u ovdašnjoj javnosti.
Inace, Slobodarska stranka (FPO) zatražila je tokom diskusije da uzimanje otisaka važi za sve stanovnike zemlje, pa tako i Austrijance. To je, medutim, naišlo na odbijanje koalicionog partnera, Narodne stranke (OVP).

Mnogo teže do viza

Paketom mera ministra Šilija predvida se i izmena viznog režima, odnosno zaoštravanje postupka oko odobravanja legalnog dolaska u Nemacku. Odgovarajuca uputstva bice uskoro poslata svim nemackim ambasadama i konzulatima u svetu. Svi koji zatraže vizu bice obavezni da odgovore precizno na brojna pitanja koja zanimaju nemacku službu bezbednosti. O ovoj „anketi“ se još vode pregovori izmedu ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova u Berlinu.