“Virus u Austriju ulazi kolima”: Kurc uputio molbu građanima, pojačane kontrole na granicama

“Virus u Austriju ulazi kolima”, izjavio je juče austrijski kancelar Sebastijan Kurc, uz upozorenje zbog zabrinjavajućeg razvoja epidemije korona virusa u zemljama Zapadnog Balkana, koje su veoma omiljene destinacije za odmor Austrijanaca prilikom odlaska na more.

U razgovoru s novinarima, Kurc je zato zatražio pojačane kontrole zdravstvenih vlasti na granicama.

“Imam veliku molbu za građane. Molim vas, budite obazrivi. Brojevi (zaraženih) ponovo rastu, pandemija korona virus još nije prevaziđena i moramo sve učiniti da zaštitimo zdravlje u Austriji i pre svega sprečimo drugo ”zatvaranje” privrede i zemlje, kako ne bi ugrozili radna mesta i ekonomiju”, objasnio je kancelar.

Prema njegovim rečima, najveća grupa među aktivno obolelima su mladi ljudi, koji su najčešće asimptomatični i ni ne primećuju da su zaraženi.

Na taj način oni inficiraju članove porodice i ugrožavaju starije osobe, upozorio je Kurc.

Odlučujuće je da zdravstvene vlasti pojačaju kontrole na granicama, zatražio je kancelar, rekavši da je razgovarao sa pokrajinskim vlastima i ministrom zdravlja Rudolfom Anšoberom.

“Korona virus se širi pre svega preko osoba koje se vraćaju sa odmora, posebno iz Hrvatske”, naglasio je kancelar.

Kurc je istakao da je to razlog zašto je Austrija donela odluku o izricanju upozorenja na putovanje za Hrvatsku, koje je stupilo na snagu od ponoći.

Za povratak iz Hrvatske u Austriju od ponoći potreban PCR test, visoka kazna za neispunjavanje obaveze

Najavio je da će od ponedeljka u ponoć na granicama biti pojačane kontrole.

Ministarstvo zdravlja već je izdalo uredbu kojom se nalaže pojačana i poboljšanja zdravstvena kontrola na granicama prema Italiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Svi povratnici sa odmora iz zemalja za koje važi upozorenje na putovanje moraju imati negativan PCR test za ulazak u Austriju, ili moraju prilikom povratka u kućnu izolaciju, odnosno u roku od 48 sati da urade PCR test u Austriji.

Uredba Minsitarstva zahteva od nadležnih vlasti da detaljno kontroliše podatke osoba koje se vraćaju iz rizičnih regiona, to jest, ako nemaju negativan test, da su ispravno i sa pravim podacima ispunili formular o mestu gde će se uputiti u karantin do testiranja.

Nastavi sa čitanjemPreuzeto sa portala Nasiusvetu.com