Veronauka i u dopunskim skolama

Clanovi Eparhijskog upravnog odbora i sveštenstvo Srednjoevropske eparhoije pozdravili su odluku Vlade Srvbije da se veronauka vrati u škole. Smatrajuci da pravoslavna veronauka u dijaspori treba da bude pod neposrednim nadzorom crkve, sveštenstvo ove eparhije spremno je da se ukljuci u predavanje pravoslavne veronauke ne samo pri hramovima i redovnim školama u Austriji i Nemackoj (gde se ona vec godinama predaje), vec da pomognu da se pravoslavna veronauka predaje i u takozvanim dopunskim školama.
Zato je Eparhijski upravni odbor imenovao koordinatore za rad na verskoj nastavi. Za Bavarsku (konzularno podrucje Minhen) je imenovan protojerej stavrofor Dušan Kolundžic, za Baden Virtenberg (Štutgart) protonamesnik Slobodan Miljevic, za Hesen (Frankfurt) protonamesnik Stojan Barjaktarevic, za Severnu Rajnu Vestfaliju (Diseldorf) protojerej Jovan Maric, za Donju Saksoniju, Hamburg, Bremen (Hamburg) protojerej stavrofor Milan Pejic, za Berlin i nove savezne pokrajine (Berlin) protonamesnik Veljko Gacic.
Koordinator ce u dogovoru sa podružnim sveštenstvom, a u sporazumu sa nadležnim konzularnim organima SRJ, održati sastanke sa uciteljima i nastavnicima dopunske nastave da bi se dogovorili oko zajednickog rada na predavanjima pravoslavne veronauke.
– U pocetnoj fazi program pravoslavne veronauke ce se vezivati za crkvene praznike Božic, Svetog Savu, Vaskrs, Vidovdan i krsnu slavu – kaže se u odluci Eparhijskog upravnog odbora i apeluje da se proslave i priprema programa navedenih praznika organizuje zajednicki, kao i da se ne prireduju paralelne proslave verskih i nacionalnih praznika u vreme kada se njihovo proslavljanje obavlja molitveno u hramovima.
Odluka Eparhijskog odbora prosledena je ambasadoru SRJ u Berlinu sa molbom da svojim autoritetom podrži ovaj projekat.