Veliki uspeh srpske zajednice: Kanada juče priznala Dan Nikole Tesle kao praznik u Ontariju

“Imam čast i zadovoljstvo da kao generalni konzul Republike Srbije u Torontu zvanično obavestim da je zamenik guvernera za provinciju Ontario NJ.E. Elizabet Doudsvel danas, 3. juna 2021. godine, potpisala Zakon o proglašenju 10. jula za Dan Nikole Tesle u provinciji Ontario. Ovim činom Zakon je odmah stupio na snagu. Najzaslužniji za ovaj izuzetno značajan događaj je član provincijskog parlamenta Ontarija iz redova Nove demokratske partije NDP, gospodin Tom Rakočević, kome u ime Generalnog konzulata Republike Srbije u Torontu, upućujem čestitke i iskrenu zahvalnost. Posebno izražavam zahvalnost provincijskom parlamentu Ontarija na brzo sprovednom postupku usvajanja predloga Zakona”.

Ovim rečima se Vasilije Petković, generalno konzul Srbije u Torontu javno zahvalio Kanađanima i našim ljudima, koji su se izborili da srpski genije Nikola Tesla zvanično dobije svoj dan i državni praznik u Kanadi.

Vasilije Petković

Dan Nikole Tesle u Kanadi će se zvanično slaviti svake godine. Prva proslava Dana Nikole Tesle u Ontariju biće za mesec dana 10. jula 2021. godine u Torontu. U glavnom gradu pokrajine Ontario živi najveći broj kanadskih Srba, kojih ukupno ima oko 170.000.

U Kanadi naši ljudi i sami Kanađani već decenijama neguju lik i delo Nikole Tesle. Srpski genije i svetski naučnik u ovoj državi ima Hidrocentralu na Nijagari, kompanija “Nicola Tesla edukations corporation”, spomenik, svoj park i bulevar, školu sa imenom “Nikola Tesla” i svoje obožavaoce – Teslijance.

Dvojica od najupornijih teslijanaca za ostvarenje predloga kanadskih Srba da se proglasi Dan Nikole Tesle su naš generalni konzul Vasilije Petković i kanadski poslanik Tom Rakočević.

Tom Rakočević sa sinom i rešenjem za Dan Nikole Tesle

Petković je rođen 1966. godine u Prištini. Završio je studije arpaskog jezika i Diplomatsku akademiju. Kao diplomata službovao je u Dohi, Istanbulu, Tripoliju, Sarajevu, a od 2017. godine je u Torontu. Rakočević je dete srpskih useljenika. Član je partije Nova demokratija i poslanik od 2018. godine u parlamentu Ontarija. Živi u Jork Vestu sa ženom i decom. Predlog parlamentu Ontarija podneo je 17. maja pod nazivom “Dokument Dan Nikole Tesle”.

Put do ovog važnog priznanja srpskom geniju i Srbima u Kanadi je bio neobično kratak i lak. Predlog zakona 293,. za državni praznik Dan Nikole Tesle plovio je zakonodavnim telom Ontaraija kao munja. Za manje od dva sata Predlog zakona je prošao drugo i treće čitanje. Primivši jednoglasnu podršku zakonodavnom telu. Predlog zakona je pošteđen postupka i ubrzan do usvajanja. Predlog zakona postao je zakon 3. juna po dobijanju Kraljevske saglasnosti.

“Danas je moj predlog zakona o privatnom članu dobio Kraljevski asent, proglašavajući svakog 10 jula za Dan Nikole Tesle u Ontariju. Tesla, srpsko-američki naučnik i inženjer promenio je svet kroz svoje bezbroj izuma poput klima sistema proizvodnje i prenosa koji koristimo svi mi. Naš svet odražava snove bezbroj naučnika, inženjera i medicine. Kako su nam svakodnevni život unapređivali vizionarski rad, važno je da prepoznamo i njihove živote. Zahvaljujem se svima na pomoći u stvaranju ovog zakona realnošću, posebno Viću Đurđeviću, dr. Majda Đorđević, dr. Kolin Kembel, Zoran Cvijetić i Tatjana Pavlović.
Bio sam ponosan što je moj sin, Aleksandar koji je takođe rođen 10 jula, danas prisutan da podeli”, rekao je oduševljen Tom Rakočević.

Obojica su, i konzul, i poslanik pozvali Srbe i Kanađene na proslavu:
“Nikola Tesla sada ima svoj dan u Ontariju. 10. jula. Hajde da proslavimo Dan Nikole Tesle. Pratite nas ovde i saznajte planove za obeležavanje prvog Dana Nikole Tesle u celom Ontariju.”

Treba napomenuti da se Dan Nikole Tesle kao zvanični državni praznik slavi i u Filadelfiji. A da je u planu da se 10. jula na Dan nauke u Srbiji u Galeriji RTS-a održi izložba i njome u Beogradu proslavi Dan Nikole Tesle.

Marko Lopušina

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Naši u svetu
Original Article