Večno pamtimo Kosovski zavet

Započete pretprošlog vikenda, a nastavljene tokom nedelje, vidovdanske svečanosti među Srbima u Viktoriji dostigle su svoj vrhunac upravo minule subote, kad je u ispunjenoj sali crkve Svetog Đorđa u Sent Albansu održana tradiconalna Vidovdanska Akademija.

Obeležavanje 630. godišnjice od Boja na Kosovu proteklo je uz bogat kulturno-umetnički program u kome je učestvovalo više desetina učenika srpske škole „Vuk Karadžić“ i članovi folklorne grupe „Morava“. Recitacijama, dramskim odlomcima i prigodnim pesmama đaci i njihovi nastavnici su podsetili na veliki istorijski događaj.

– Kao što znamo, 1389. godine na Kosovu su se sudarile dve sile, dve vojske. Turska vojka je brojala 40.000 vojnika i predvodio je car Murat, a srpska vojska od 12 do 20.000 hiljada voljnika i predvodio je knez Lazar Hrebeljanović – podsetio je na početku programa učenik Dimitrije Jović.

Pre akademije, u hramu su održani i večernja služba i parastos stradalim od Kosova do današnjih dana, a uz učešće sveštenika Borislava Petrovića. Kasnije u sali, starešina hrama u Sent Albansu obratio se prisutnina i pozvao da kao narod ne zaboravimo na poruke koje i danas Kosovo šalje.

– Nikada ne zaboravimo Kosovski zavet, nikada ne zaboravimo ono za šta se opredelio knez Lazar. Proći će zemlja i ovozemaljsko, ali kao Srbi pravoslavne vere, budimo ljudi savesti, negujmo u sebi vrednosti koje u sebi imaju svojstva večnosti. Takav je bio i Kosovski zavet – podsetio je između ostalog sveštenik Borislav Petrović.

– Nemojmo se deliti, braćo i sestre. Kosovo je naš bol, ali i uspeh. I tada je bilo podela među našim narodom kao i danas. I danas se zbog Kosova delimo. Ne trebaju nam neprijatelji sa strane, a ima ih mnogo, teško je u ovom velikom svetu naći prijatelja. Neka nam Kosovo bude opomena – bile su neke od poruka prisutnima sveštenika iz Sent Albansa.

Akademiju je otvorio školski hor himnom Srbije, a zatim je nastavljena vidovdanskom besedom i izborom poezije o velikom srpskom prazniku i kosovskim svetinjama.
– Vidovdan i Kosovo zauvek su povezani sudbinski, večita su inspiracija pesnicima i umetnicima da stvaraju poeziju. Kosovski boj je odredio i sudbinu onih koji su ostali posle bitke. Postoje brojna svedočanstva o teškom položaju naših žena u to vreme, svedočanstva o zadužbinama, crkvama i manastirima – rekla je Anastasija Guvnjak, voditeljka programa.

Slavu Kosovskim junacima odali su i učenici 5. i 6 razreda, odlično izvedenim recitacijama: „Krenuli su Obilići“, „Dozivanje sa Gračanice“ i „Sini jarko sunce sa Kosova“. U programu su izvedene i recitacije „Na Kosovu ravnom“, „Spomen Vidova dana“. Bogdan Galović je dobio apluze za recitovanje pesme „Kosti predaka“, a učenik Aleksandar Šmitran za „Nek’ vide dušmani“.

Školski hor predvođen nastavnicom Natašom Amidžić predstavio se i pesmama „Srbijo majko“, „Ovo je Srbija“ i „Himna Kosovskih junaka“. Vidovdanska akademija je završena nastupom folklorne grupe „Morava“ koja je izvela splet srpskih igara.

Dramski prikaz

Za veliku pohvalu bilo je što su svi učenici svoje recitacije i besede o Vidovdanu naučili napamet i još jednom pokazali kako sa svojim nastavnicima neguju srpski jezik.
Učenici 11 razreda izveli su dramski prikaz „Kneževa večera“, a zatim je školski hor izveo pesmu „Oj Kosovo, Kosovo“. Najmlađi učenici srpske škole izveli su rodoljubivu recitaciju „Srpkinjica jedna mala“. Učenici sedmog i osmog razreda dobili su duge aplazue za učešće u recitacijima „Pesma o dragoj“, „Kad bagremi cvetaju“ i „Simonida“.

I bol i ponos

Dramom „Kosovo je duša Srbinova“ učenici 12 razreda podsetili su da su Kosovo i danas bol i ponos srpskog naroda. Nikolina i Nedeljko Jarčevich, na izuzetno emotivan način izvodili su delove narodne pesme „Kosovka devojka“. Đaci 9. i 10. razreda predstavili su se kraćhim recitalom „Slovo Kosovskih boraca“.

Чланак Večno pamtimo Kosovski zavet се појављује прво на Vesti online.

Original Article

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.