Veća ovlašćenja Nikoliću i Vučiću

(sreda, 25. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)

Zakon o ministarstvima, o kojem se raspravljalo juče u Skupštini, dovešće do preklapanja nadležnosti pojedinih resora, pa će tako Mrkonjić i Ilić biti zaduženi za koridore. Velja uverava da tu zaista ima mesta za dva ministra. Takođe, ministar će u roku od 45 dana moći da otpusti državnog službenika ako nije zadovoljan njegovim radom. Vladajuća većina i opozicija su se sporečkale oko podele skupštinskih odbora a pomenutim zakonom, Nikolić i Vučić će dobiti i veća ovlašćenja. Dinkić pomenu promenu namene ruskog kredita jer se neće imati za isplate zarada i penzija a iz Ministarstva finansija istakoše da para ima. Pojedini podsetiše na ucene URS-a koje su svojevremeno dodatno probušile budžet. Beograđaninu koji je 160 puta dao krv i sada mora na operaciju, rečeno je da povede dva davaoca. Zrenjaninac se polio rakijom ispred zgrade suda i zapalio. Lažni policajac tražio drogu – ispod suknji devojaka. Teslina naučna fondacija iz Filadelfije uputila je SPC-u predlog da se Tesla proglasi svecem. Na ovogodišnjem Belefu moći će da se čuju i Kulenovićevi kvarteti. Partizan je sinoć potvrdio pobedu nad Valetom u revanš utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona (3:1). U Sarajevu su se potukli navijači Maribora i Željezničara.

Koridori i Mrkini i Veljini

U budućoj vladi preklapaće se nadležnosti pojedinih ministara, pišu Novosti, a ponajviše Zorane Mihajlović i Milana Bačevića, ali i Milutina Mrkonjića i Velimira Ilića. Naime, u Skupštini se juče raspravljalo o Zakonu o ministarstvima, kojim je preciziran delokrug rada svih članova budućeg kabineta. Kada za koji dan polože zakletvu u parlamentu, Mrkonjića i Ilića će osim višegodišnjeg prijateljstva da povezuju i koridori, navodi list. Potpredsednik SPS-a biće zadužen i za realizaciju projekata izgradnje saobraćajne infrastrukture, dok će Ilić u resoru građevine brinuti o infrastrukturnim projektima od posebnog značaja u niskogradnji. Ilić je rekao da tu zaista ima mesta za dva ministra.

Donoseći detalje Zakona o ministarstvima, Blic piše da će ministar u roku od 45 dana moći da oceni državnog službenika i da mu, ako rezultat njegovog rada ne bude zadovoljavajući, može dati otkaz.

Raspodela odbora u Skupštini..

Kada pišete poslovnik, vodite računa o tome da vam se može desiti da njegove odredbe budu primenjene na vas, upozoravala je svaka opozicija svaku dosadašnju vlast u Skupštini, piše Politika, navodeći da se nijedna nije na to osvrtala i svaka je zažalila. Ovo se trenutno potvrđuje na formiranju radnih tela, dodele predsedničkih mesta u njima i članstva u delegacijama, pa se vlast drži poslovnika, koji je u njenu korist. Pravilom iz prethodne parlamentarne većine, mesta u odborima se dele srazmerno broju poslanika koja imaju poslaničke grupe u odnosu na ukupan broj poslanika, ali tako da se obezbeđuje većina onih stranaka koje čine parlamentarnu većinu. Mesta u odborima su tako podeljena da trenutna većina ima po jednog više poslanika, pa se ne može desiti da njegov rad bude blokiran. Iz DS-a kažu da bi stranka trebalo da dobije predsednička mesta u šest odbora.

Blic navodi da su jučerašnji dan u Skupštini obeležile svađe vladajuće većine i opozicije oko toga ko će voditi koliko skupštinskih odbora, kao i najave nove vlasti da će ukinuti nepotrebne državne agencije.

..I gomilanje moći pojedinaca

Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti juče je usvojio izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, u delu da sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost imenuje i razrešava predsednik Republike, umesto da je šef kabineta predsednika ujedno i sekretar Saveta, prema položaju. Predsedavajuća Odborom Jadranka Joksimović objasnila je da je ovako postignut veći stepen ustavnosti i zakonitosti u radu i civilnoj kontroli svih službi bezbednosti, prenosi Kurir. Kako je ona rekla, ovim se jača zakonska uloga predsednika, što do sada nije bio slučaj, pa je šef kabineta zapravo imao veća ovlašćenja: Ovim to menjamo i uvodimo ozbiljniji stepen zakonitosti u radu i ovlašćenjima predsednika Republike, što je do sada bilo nedovoljno definisano Ustavom i zakonima.

Povodom izmena zakona, Blic piše o gomilanju moći u rukama pojedinca, navodeći da pravnici i stručnjaci za bezbednost upozoravaju da bi mogao da se dogodi presedan nezabeležen u demokratskim uređenjima – da šef partije (Aleksandar Vučić), bude kontrolor tajnih službi a pritom i ministar odbrane.

Dinkić bi da preusmeri ruski kredit..

Izjava Mlađana Dinkića da je državna kasa prazna i da bez novog zaduživanja, para za zarade i penzije ima samo do narednog meseca, podelila je stručnjake i unela zebnju kod svih čije zarade imaju veze sa budžetom, piše Danas. Dinkić je, kao jedan od načina za popunjavanje blagajne, pomenuo mogućnost da se ruski kredit za rekonstrukciju železnice preusmeri na budžetsku podršku. O tome, međutim, tek treba razgovarati sa Rusima koji su kroz rekonstrukciju železnice očekivali da će uposliti i svoje firme na srpskim prugama. član ekonomskog saveta dosadašnjeg premijera Milojko Arsić kaže da se stanje budžeta dramatizuje kako bi bio napravljen prostor za povećanje PDV-a. Daleko veći efekat imalo bi ukidanje Zakona o fiskalnoj decentralizaciji, čiji inicijator je upravo bio Dinkić, i kojim su neki prihodi preneti lokalnim samoupravama a da im pritom nisu prenete i obaveze, zbog čega je budžet na kraju godine tanji za oko 40 milijardi dinara, kaže on.

Urednik portala Makroekonomija Miroslav Zdravković kaže da je čuvenih sedam odsto deficita u BDP-u, koji članovi URS-a i nove vlade pominju kao argument za loše vođenje finansija DS-a, posledica pristanka DS-a na ucene URS-a da se povećaju primanja gradova i opština od oktobra prošle godine a u kojima najveću korist imaju Beograd i Novi Sad u kojima DS ima većinu poslanika. Kako navodi, ključni za razaranje javnih finansija su manji prihodi od poreza na dohodak za 17,8 milijardi dinara, veći izdaci za subvencije za 16,7 milijardi i za zarade u javnom sektoru za 13 milijardi dinara, prenosi Politika.

..A Ministarstvo tvrdi da para ima

Novosti objavljuju da je za pokriće budžetskih obaveza do kraja godine neophodno obezbediti više od tri milijarde evra. Profesor ekonomije Ljubomir Madžar upozorava da, kako raste javni dug, tako opadaju i mogućnosti za novo zaduživanje i pogoršavaju se uslovi za kredite. Taj put ne vodi nikuda, ali valjda se rukovode mišlju: ako će biti sudnji dan, bolje da bude prekosutra, nego odmah danas, navodi on.

Ministarstvo finansija saopštilo je juče da su javne finansije Srbije stabilne i da će država u narednom periodu nastaviti da na vreme izvršava svoje obaveze, prenosi Pres. U saopštenju se navodi da se trenutno na računima izvršenja nalazi više od 35 milijardi dinara a da se do kraja meseca očekuje dodatni priliv od oko 10 milijardi dinara od emisije obveznica. Ministarstvo je dodalo i da je taj iznos sasvim dovoljan da se nesmetano finansira deficit u narednih nekoliko meseci, te i da bi se do kraja godine sve obaveze za plate, penzije ili socijalna davanja ispunjavale bez dana zakašnjenja.

Šoškić o greškama ekonomske politike

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić za Politiku piše o dve najkrupnije greške ekonomske politike i njihovih sedam najtežih posledica. Za devedesete Šoškić kaže da najveću štetu u privredi nisu učinile sankcije, već ekonomska politika koja je tada vođena. Hiperinflacija, uništavanje bankarskog sektora, ogroman pad ekonomske aktivnosti i zamrzavanje depozita je preko noći raslojilo društvo na malobrojne prebogate i sve ostale presiromašne. Srednja klasa praktično je nestala. Ogroman pad ekonomske aktivnosti iz tog perioda nikada nije nadoknađen. Danas Srbija ima oko 45 odsto industrijske proizvodnje iz 1989. i hronično nepoverenje u dinar, piše Šoškić.

Ministar na luksuznoj jahti

Kurir objavljuje fotografiju aktuelnog ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića na Zemunskom keju, na luksuznoj jahti prestiž 42 koja košta od 150.000 do 500.000 evra. I dok se Srbija u subotu 21. jula, topila na 40 stepeni, Marković je s porodicom uživao na reci, na plovilu od čije se cene prosečnom čoveku zavrti u glavi, navodi list koji je pozvao i stručnjake iz oblasti nautike. Oni su izračunali da ovakva jahta, bez dodatne opreme, košta oko 250.000 evra. U tekstu se mogu naći i precizni podaci o tome koliko je jahta duga, široka i koliko ima kabina, kao i koliko je teška i koja joj je maksimalna snaga motora. Ministar je kratko rekao da nema komentar.

Na operaciju uz dva davaoca krvi

Politika piše o slučaju Ž. V. (70) iz Beograda koji je dao krv 160 puta, prvi put još 1963. kao gimnazijalac, a sada je došao u situaciju da treba da operiše prostatu, za šta su ga lekari izvestili da treba da povede i dva davaoca krvi. Uvek se zalagao za akcije dobrovoljnog davanja krvi, pomagao njihovo organizovanje a ima i donorsku karticu. Zato je bio više nego iznenađen da sada posle toliko godina pomaganja drugima, operaciju koja mu je potrebna neko uslovljava obezbeđivanjem davaoca krvi, stoji u tekstu. U Institutu za transfuziju krvi kažu da lekari mogu samo da sugerišu pacijentima da obezbede davaoca a ne da traže i ovakvu ’pripremu’ za neophodnu operaciju.

Policajac tražio drogu ispod suknje

Policija još nije ušla u trag manijaku koji je, prerušen u policajca, od dve devojke u centru Beograda tražio da zadignu suknju i bluzu kako bi proverio da li kriju drogu, piše Kurir. Sagovornik lista iz policije kaže da je osumnjičeni devojke napao u Višnjičkoj ulici na Dorćolu, gde su pojačane patrole. Pretpostavlja se da je žrtava bilo više, ali da iz nekog razloga nisu prijavile napadača. Policija zato apeluje da se jave sve žene koje su mu bile meta. Napadač je, naime, prošlog vikenda prišao dvema devojkama i rekao da je inspektor koji traži ženskog narko-dilera. Odveo ih je u obližnji haustor i naredio da zadignu suknje i bluze.

Polio se rakijom i zapalio

Zrenjaninac Radivoj čoka (64) polio se rakijom i zapalio ispred zgrade Osnovnog suda u Zrenjaninu, objavljuje Pres. Polio se po nogama, zapalio i tako utrčao u zgradu a radnici obezbeđenja su brzo reagovali, ugasili plamen i pozvali hitnu pomoć. U bolnicu je primljen u svesnom stanju, sa opekotinama drugog A i drugog B stepena koje su zahvatile 25 odsto površine nogu. Portparol zrenjaninskog suda Branislava Golijanin je rekla da nije poznato zašto se čoka odlučio na ovakav potez a list objavljuje da se pretpostavlja da je reč o protestu zbog nepovoljnog ishoda sudskog spora.

Marini rano za brak

Novosti pišu da u Požarevcu već nekoliko dana kruži vest da se Marina Andrejić, koja je oslobođena za ubistvo svog sina đorđa, udala. List je u selu Lučica imao prilike da razgovara sa Ljubišom Joksimovićem, koji se predstavio kao Marinin prijatelj. Rekao je da se znaju više od deset godina, da je on radio u Italiji i da sada čeka penziju. Živi u selu Kličevac a u Lučicu je došao zbog Marine. Znam da o meni ljudi pričaju razne neistine, ali da vam kažem istinu: ja se još ne udajem. Imam intimnog prijatelja, redovno se viđamo, stalno smo zajedno, ali rano je za brak. Mene čeka teška borba a tek potom normalan život, rekla je Andrejićeva za ovaj list.

Tesla predložen za sveca

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije uputila je 7. juna Sinodu SPC i patrijarhu Irineju predlog da se Nikola Tesla proglasi svecem. Portparol fondacije Mirna Momčičević objašnjava da je obožavanje Tesle podignuto u nebeske visine i da zato njegovi mladi obožavaoci širom sveta predlažu da bude proglašen za sveca. Predlog je potpisalo nekoliko stotina teslijanaca a podrška je stigla iz Brazila, Holandije, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Austrije, Francuske, SAD i Srbije. Tesla je bio sveti duh, čovek koji je rano otkrio Boga a potom i nebeska prostranstva i kosmičku energiju. Moji preci iz Like su uvek govorili da je Nikola dete crkve i božji sluga. Na njihov nagovor počeo sam pre pet godina da skupljam potpise, objasnio je prvi čovek Fondacije Nikola Lončar a prenose Novosti.

Kulenovićevi kvarteti na Belefu

Jedan od najznačajnih kompozitora savremene muzike koji već dve decenije živi u SAD Vuk Kulenović predstaviće svoja dela sutra u Domu omladine u Beogradu, piše Politika. Bio je pravo dete nekadašnje Jugoslavije, rođen u Sarajevu, školovao se u Ljubljani, magistrirao u Beogradu, gde je potom radio i kao pedagog. Usavršavao se u Štutgartu u Nemačkoj. Burnih devedesetih je sa kolegama protestovao protiv Miloševićeve politike da bi potom iskusio i iseljenički život u Americi, navodi list. Kulenović kaže da su njegova dela, otkako je otišao u Ameriku do 2010, retko izvođena u domovini. Njegovi kvarteti koji su na programu Belefa ove nedelje nastajali su u prethodnih 30 godina i daju čudan osećaj retrospektive, ističe ovaj kompozitor.

Bojović u vukomobilu

U rubrici Šta voze poznati, Novosti u Auto dodatku objavljuje intervju sa direktorom Zoološkog vrta u Beogradu Vukom Bojovićem. On se priseća da je godinama vozio ruski program, pre svega ladu. Za spaček kaže da bi ga i danas verovatno vozio da se proizvodi i dodaje da sada dane provodi u autu koji je po njemu simbolično dobio naziv vukomobil. Dugo sam vozio bez dozvole. Bio sam dobar vozač, bolji nego danas. Kad sam išao da polažem vozački, ne sećam se kad je to tačno bilo, već sam imao veliko vozačko iskustvo iza sebe. Znao sam da mi testovi neće ići lako, i bio sam u pravu. Položio sam iz trećeg puta, navodi Bojović.

Rastegljiva metafora Ljudi u crnom

činjenica da je premijera prvog dela ’Ljudi u crnom’ bila baš na Dan nezavisnosti 4. jula 1997, deluje kao brutalni cinizam i upozorenje koje američke obaveštajne službe nisu na vreme dešifrovale. Vanzemaljci su tu samo rastegljiva metafora za izazove postistorije. Cela jedna scena iz Men in Black 2, u čijem su kadru tornjevi World Trade Center, bila je ponovo snimljena ispred Kipa slobode, piše Danas o trećem delu ovog američkog blokbastera.

Partizan potvrdio pobedu nad Valetom

Fudbaleri Partizana plasirali su se u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona pošto su sinoć u Beogradu, u revanš utakmici drugog kola, savladali ekipu malteške Valete sa 3:1. Pres prenosi da su strelci bili Tomić u 10. i 67. i Mitrović u 73. minutu za Partizan, kao i Mifsud u 60. minutu za Valetu. Prvak Srbije, podseća list, dobio je prvu utakmicu na gostujućem terenu rezultatom 4:1. Crno-beli se u trećem kolu kvalifikacija sastaju sa pobednikom dvomeča između kiparskog AEL-a iz Limasola i predstavnika Severne Irske, ekipe Linfilda.

Kako prenosi Blic, igra mačke i miša od početka se odvijala na kišom nakvašenom terenu. A ni padavine, koje su povremeno bile pravi pljusak, nisu omele domaćina da pruži partiju koja je mogla da zadovolji desetak hiljada gledalaca na tribinama, među njima i novog selektora ’orlova’ Sinišu Mihajlovića, stoji u tekstu.

Tuča navijača u Sarajevu

Navijači fudbalskih klubova Željezničar i Maribor potukli su se juče oko podneva u centru Sarajeva, prenosi Pres. Prema navodima medija iz BiH, incidente su počeli navijači slovenačkog kluba koji su došli na revanš utakmicu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Oni su maltretirali građane u Štrosmajerovoj ulici, dok neki lokalni mediji tvrdi da su sukobe počeli navijači Željezničara. Tokom sukoba polomljena su stakla na okolnim objektima a učesnici tuče su koristili flaše, pepeljare i druge predmete koji su se našli u bašti kafića. Navijači Maribora neće gledati revanš utakmicu, jer su zbog incidenta pod policijskom pratnjom ispraćeni za Sloveniju.