Vaskrs u Hanoveru

vaskrs-u-hanoveru

G. Atanaskovski

Propoved: Otac Saša i otac Milan

Najveći hrišćanski paraznik Vaskrs je i ove godine proslavljen u prepunom Hramu Svetog Save u Hanoveru. Večernju liturgiju su služili otac Aleksandar i otac Saša sa ocem Milanon i đakonom Slavkom.

Na početku liturgije je održana litija oko Hrama tokom koje su vernici uz pomoć svetlosti sveća obasjali put do neba. Zatim su se svi vernici okupili u Hramu. Tokom molitve je otac Aleksandar između ostalog pripovedao iz beseda Svetog Jovana Zlatoustog u kojima je opisana sva radost vaskrsenja Hristovog.

U svojoj propovedi je otac Aleksandar izrazio važnost prisustvovanja crkvenoj liturgiji za Vaskrs. Besedio je o pravim prioritetima i potrebi da se čovek više posveti duhovnom životu, a manje konzumiranju.

Vaskršnja jaja

Posle prospavane noći u Hramu je služena liturgija za Vaskrs. Crkva je bila premala da primi sve vernike. Osveštana su i uskršnja jaja.

Nakon molitve otac Aleksandar je pričešćivao decu i odrasle koji su se postom pripremali za ovaj svečani čin.

Odmah posle molitve vernici su se poslužili đakonijama koje su pripremile domaćice iz parohije i tom prilikom su se pričale priče iz rodnog kraja i slavio se spasitelj Hrista.

Uz veliki pozdrav Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese su vernici srećni i zadovoljni uputili da sa najmilijima nastave uživanje u vaskrsnoj nedelji.

Detaljnije