Da se sačuva jezik i tradicija

Z. Mirković

Lepota folklora: Splet igara

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) u subotu u Sankt Peltenu organizuje 38. smotru kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koja je ujedno kvalifikacija za predstojeću evropsku smotru folklora.

Austrijska smotra biće održana u dvorani VAZ sa početkom u 13 časova.

Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela, a pobednik takmičenja osvaja “Čiču”, prelazni trofej.

Ove godine na austrijskoj smotri u takmičarskom delu učestvovaće SKC “Stevan Mokranjac”, KSD Bambi, KUD “Jedinstvo” iz Beč, KUD “J. J. Zmaj” iz Solenaua, KUD Mladost iz Leobersdorfa, KUD KSZS, Sloga i Opanak iz Salcburga, KUD “Trebava iz Salfeldena, UA Zavičaj i “Nikola Tesla” iz Klagenfurta i Filaha, KUD” J. J. Zmaj” iz Feldkirha.

U revijalnom delu nastupiće još i KUD Kolo sreće iz Graca i KUD Kolo iz Marija Encersdorfa.

Smotru će, kako je najavljeno, otvoriti ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, kao i predsednik Radničke komore Donje Austrije Markus Vizer.

– Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji ima za cilj da se preko narodne igre, pesme, muzike i narodne nošnje neguju srpska tradicija i jezik, kao najvažniji činilac jednog naroda, a posebno dela naroda koji živi daleko od matice ovde u Austriji”, kaže predsednik Austrijskog saveza srpskog folkora Aleksandar Stanković.

Smotra se održava pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Inače, Austrijski savez srpskog folklora osnovan 2020. godine okuplja 26 srpskih

kulturno-umetničkih društava iz cele Austrije.

O savezu

Savez je osnovan sa ciljem razvoja, unapređenja, koordinacije i povezivanja kulturno-umetničkih društava, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara.

Detaljnije