Uspesi potvrda dobrog rada

uspesi-potvrda-dobrog-rada

Z. Vicelarević

Pobednici: Slavlje članova SKC „Stevan Mokranjac“

Članovi Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF) ostvarili su značajne rezultate na Evropskoj smotri dečjeg folklora, koja je održana u Vrnjačkoj Banji. Učestvovala su četiri člana ASSF, Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča, KUD Mladost iz Leobersdorfa, KUD Jedinstvo i KSD Bambi takođe Beča. Oni su osvojili brojne nagrade.

SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča je zauzeo prvo mesto u dve kategorije i sveukupni je pobednik Smotre, što su “Vesti” već objavile.

KSD Bambi iz Beča osvojio je zlatnu plaketu, KUD Mladost iz Leobersdorfa srebrnu plaketu u srednjem uzrastu, dok je KUD Jedinstvo iz Beča osvojio srebrnu plaketu u mlađem uzrastu.

ZLATNA PLAKETA: Nastup KSD Bambi

– Uspeh koji su članovi ASSF postigli, ne samo na ovoj manifestaciji već na gotovo svakom takmičenju širom Evrope, potvrda je da vlada zdrava klima u kojoj društva, a članice Saveza napreduju u očuvanju srpske tradicije i kulture – naglasio je Aleksandar Stanković, predsednik te krovne organizacije .

– Sledeće što nas očekuje je 38. smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, 22. aprila u Sankt Peltenu i posle toga Evropska smotra srpskog folklora u krajem maja u Novom Sadu – dodaje Stanković.

Austrijski savez srpskog folklora osnovan je 2020. godine i okuplja 26 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije.

Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno-umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara.

Detaljnije